Digitale Waaier Betonreparateurs

Een modern en mobiel onderwijsproduct

Het maken van onderwijsproducten voor leerlingen lijkt makkelijk, totdat blijkt dat sommige leerlingen niet alleen in de schoolbanken zitten om kennis op te doen. Betonreparateurs in opleiding leren bijvoorbeeld ook door middel van praktijkonderwijs: ze repareren, spuiten en isoleren. Een stapel boeken onder je arm is dan niet zo praktisch! Voor deze betonreparateurs-in-opleiding, was er een mobiel onderwijsproduct nodig. Go2People ging aan de slag met bouwen!

Vraag vanuit Concreet en SLSB

Leerlingen altijd en overal kunnen bijstaan, dat wil Concreet de leerlingen kunnen bieden aan wie zij onderwijsproducten leveren. Leerlingen die veel in de praktijk bezig zijn hebben mobiel lesmateriaal nodig, omdat zij vaak op de werkvloer rondlopen en niet in de schoolbanken zitten. Voor leerlingen stratenmakers was hier al iets voor bedacht. Men noemde dit een ‘waaier’. Deze papieren waaier kun je vergelijken met een pallet van verftinten in bouwmarkten. Voor stratenmakers stonden hier alleen geen verschillende tinten verf op, maar begrippen met hun betekenis. Op deze manier hadden leerlingen altijd de belangrijkste vaktermen bij de hand!

Anno 2019 is deze papieren vorm van onderwijs een beetje achterhaald. Concreet wilde een nieuw product maken voor de Stichting Landelijk Samenwerkingsverband Betonreparatiebedrijven. Een modern, mobiel product dat dezelfde functie had als het lesmateriaal voor de stratenmakers, namelijk de uitleg van begrippen. Wij maakten een app: de Digitale Waaier Betonreparateurs. Leerlingen hebben op deze manier snel en gemakkelijk al hun begrippen bij de hand; een mobiele databank dus!

Zoekfuncties Concreet
Waaier Concreet

Het bouwproces

Voor het bouwen van de app werkten wij samen met onze partner Syndustry. Zij bouwden de voorkant van de app in React Native, een framework om apps te bouwen voor Apple- en Android-telefoons. Wij realiseerden zelf de achterkant van de app en website.

De waaier werd gebouwd op basis van een mobile first ontwerp, specifiek afgestemd op het gebruiksgemak op een mobiele telefoon.

Naast de app maakten we ook een website voor het e-learningsysteem. Hierdoor zijn de leerlingen niet per se genoodzaakt de app te downloaden, maar kunnen ze de Waaier ook via hun browser vinden.

Meer dan alleen begrippen

Het voordeel van een app ten opzichte van een papieren waaier is dat er gemakkelijk veel beeldmateriaal kan worden toegevoegd. In de app staan bijvoorbeeld soms video’s bij de begrippen om het onderwerp nog beter toe te lichten. Deze video’s worden vanuit YouTube of Vimeo weergegeven.

Bovendien kunnen er ook checklists worden toegevoegd. Het is belangrijk dat betonreparateurs bepaalde procedures volgen om ongelukken te voorkomen. Door op de app de checklists door te lezen weten de leerlingen zeker dat alles goed gaat.

Het lezen van een scherm kan voor sommige leerlingen lastig zijn. Daarom hebben wij de applicatie ReadSpeaker op de app en website geïnstalleerd. Leerlingen krijgen op deze manier de tekst voorgelezen.

Uitleg Concreet
Navigatie Concreet

Gemakkelijk navigeren

Een leerling kan op verschillende manieren zoeken naar begrippen. Als je vragen hebt over een bepaald algemeen onderwerp, kun je dat onderwerp selecteren en klappen de begrippen die daarbij horen gelijk open. Zoek je daarentegen een specifiek begrip, dan kan je de functie ‘Op Alfabet’ gebruiken waarmee de begrippen worden gerangschikt op hun beginletter. Nog niet genoeg zoekopties? Natuurlijk is er ook gewoon een open zoekveld waar je direct je zoekopdracht in kan voeren.

Voor de beheerder

De app houdt niet alleen rekening met de gebruiker maar ook met de beheerder. Er is weinig technische kennis nodig om de app te beheren. De beheerder kan namelijk tekst, afbeeldingen en video’s toevoegen in een content management systeem (CMS), net als hij of zij in Word zou doen. Zo is de Waaier handig te gebruiken voor zowel leerling als opleider!

Leerlingen hebben nu de mogelijkheid vrij te bewegen over de werkvloer zonder een lading boeken onder hun arm. In plaats van zoeken naar begrippen in een papieren waaier navigeren zij gemakkelijk door de app op zoek naar de juiste uitleg. Een volgende generatie betonreparateurs met een vernieuwd onderwijsproduct!

Waaier Concreet

Benieuwd naar het eindresultaat?