Nederlands Blazers Ensemble

Topmusici in lockdowntijd

Al in 2016 bouwden wij een nieuwe website voor het Nederlands Blazers Ensemble (NBE). Nu, een aantal jaar later, kwam COVID-19 in beeld. Fysieke concerten konden niet doorgaan en de musici van NBE moésten wat bedenken om hun luisteraars iets te kunnen bieden in de lockdowntijd. Wij hielpen hun daarom om een belevenis van hun website te maken. Van de Composer's Toolbox tot de Kijk & Luister pagina. 🎺

In beeld blijven

Een website is iets wat eigenlijk continu in ontwikkeling is en daardoor nooit helemaal ‘af’ is. De marketingafdeling van het Nederlands Blazers Ensemble weet dit ook, maar COVID-19 bracht deze doorontwikkeling echter in een stroomversnelling. Fysieke voorstellingen konden niet doorgaan, 1,5 meter afstand werd de nieuwe norm en grote samenkomsten werden verboden. De missie van NBE, om een groot publiek te boeien, ontroeren en prikkelen leek ineens een stuk lastiger te zijn geworden.

Gelukkig had NBE frisse moed om er het beste van te maken. “Als offline voorstellingen niet mogelijk zijn, dan moeten we iets verzinnen voor online” was het credo. Met hun sterke ideeën gingen wij aan de slag om hier een goede online invulling aan te geven. Samen met Ruben Steeman van buro RuSt hebben we dan ook een aantal innovatieve extra elementen gebouwd: Kijk & Luister pagina, Composer’s Toolbox en bladmuziek in de webshop.

Kijk & Luister

Een eerste uitbreiding betrof het maken van een nieuwe Kijk & Luister pagina. Het doel van deze pagina was om muziekliefhebbers niets te laten missen van de NBE-concerten. Kijk & Luister is volledig gericht op het terugkijken van de live concerten en andere episodes. Dit beeldmateriaal is te publiceren via YouTube, maar is ook embedded in de website. Daarnaast kan hier ook worden bepaalt welke Spotify-lijsten worden getoond. Zodat een gebruiker direct via de NBE-website een Spotify-album kan luisteren van hun favoriete blazers ensemble. Wanneer je verder scrolt zie je ook een overzicht van het CD-aanbod van NBE, wat via de webshop te bestellen is. Vooral voor de wat oudere luisteraars is het prettig om thuis of in de auto een CD aan te kunnen zetten. Een mooie call-to-action om deze pagina mee te eindigen, dus.

Nederlands Blazers Ensemble | Go2People Websites

Composer’s Toolbox

De tweede uitbreiding ging erom hoe NBE de muziekliefhebbers ook hun stukken kon laten spelen. Zo ontstond het idee van een ‘componeren-pagina‘. NBE had altijd al een compositiewedstrijd, waar jonge componisten de mogelijkheid hebben om op het podium van Het Concertgebouw te staan met het Nederlands Blazers Ensemble voor het Nieuwjaarsconcert. Maar, omdat hier altijd zoveel animo én talent (!) voor is, wilde NBE ook educatieve instructievideo’s aanbieden. Op YouTube toonden ze deze al, maar het was nu ook tijd om de website daarvoor in te zetten.

Dit mondde uit op de ‘Composer’s Toolbox‘. Zoals NBE zelf zegt: “Een speeltuin vol tips en gereedschap op het gebied van componeren!” Hier zijn korte filmpjes te zien waarin NBE-musici de mogelijkheden en bijzondere speeltechnieken op hun instrument laten horen en zien. Hoe heet iets, hoe klinkt het, hoe doe je het, hoe schrijf je het op en wanneer gebruik je het, enzovoort. Hier hebben onze developers filters bij gebouwd, waarmee iemand op zowel componisten als instrumenten kan filteren. Omdat het aantal filters best flink was, hebben we dit omwille van de user experience versimpeld. Je hebt nu twee hoofdfilters: 1) Componisten en 2) Instrumenten. Wanneer een gebruiker vervolgens op één van de twee klikt, dan krijgt zij de andere sub-filters te zien. Op deze manier wordt het overzicht en de gebruiksvriendelijkheid behouden.

Nederlands Blazers Ensemble Componeren | Go2People Websites

Bladmuziek van het Nederlands Blazers Ensemble in de webshop

De laatste uitbreiding die we hebben gedaan is het mogelijk maken dat ook bladmuziek gekocht kon worden in de webshop. Om niet bedoelde doorverkoop te voorkomen, hebben we een NBE-watermerkelement in de geüploade bladmuziek geïntegreerd middels een plugin. Dit was iets lastiger op technisch gebied, maar door de grote vraag naar NBE-bladmuziek konden we dit element gelukkig toevoegen.

Willemijn Bom

"Ik vind het persoonlijk onwijs tof hoe out of the box NBE is gaan denken met de uitbreidingen van hun website. Je hoort hier en daar van genoeg websites dat ze hun best doen om klanten loyaal te houden, maar NBE heeft niet op één paard gewed. Ze hebben daadwerkelijk álles wat een klant zou willen van hun, online gezet. Hun muziek via Kijk & Luister. Het leren componeren bij de Composer’s Toolbox en het zelf leren van één van hun muziekstukken via het verkoop van de bladmuziek. Petje af."

Willemijn Bom | Projectmanager
Go2People Websites

Resultaat en samenwerking

Zoals bij elk project zijn de UX, het design en het programmeerwerk nauw op elkaar afgestemd. Hierdoor komt de merkidentiteit van NBE ook op de nieuwe pagina’s goed naar voren en werken alle elementen feilloos, zoals het hoort. Verder sluit het eindresultaat bij NBE aan omdat zij graag hun muziek met zoveel mogelijk mensen wil delen. Of dat nou in een concert is, of middels educatieve elementen. De samenwerking verliep net zoals in 2016: elkaar snel begrijpen, een gezonde dosis gezelligheid en het oog op het beste eindresultaat. NBE is erg blij met de extra pagina’s, dus wat ons betreft is de missie geslaagd.

Nederlands Blazers Ensemble home | Go2People Websites

Wij bouwen graag een website voor jouw (muzikale) onderneming.

Keertje koffie doen?