WAKEcUP koffie Blockchain - campagne Fairfood

Fairfood zet WAKEcUP koffie op de Blockchain!

De productieketen van koffie is zeer ontransparant en ontneemt daarmee zowel boeren als consumenten het zicht op de oneerlijke winstverdeling in die keten. Daarvan is de boer de dupe. Fairfood wil daarom middels blockchaintechnologie productieketens inzichtelijk maken en het probleem zo bij de wortels aanpakken!

Waarom Blockchain?

“Wij geloven dat transparantie een belangrijk onderdeel is van de toekomst van koffie”, aldus van Gils. “De transparantie die blockchains kunnen bieden, geeft de verschillende spelers in de productieketens de kans om die ketens opnieuw te bekijken en nieuwe inzichten op te doen.

Het is het begin van een transformatie die nodig is voor een eerlijke verdeling van het geld in die ketens.” Fairfood wil dat het project een inspiratiebron is voor de koffie-industrie. “We hopen dat anderen ons navolgen en dat transparante koffie straks in alle supermarkten te koop is.”

Voor meer informatie lees hier het gehele artikel!

Blockchain WakecUpCall

"Wat me van dit project bijblijft aan de samenwerking met Go2People is dat er op een of andere manier door hen goed gepland is, dat er ongeplande dingen zouden gebeuren, waardoor het toch allemaal met een paar avonden doorknallen afkwam."

Vraag Fairfood

Vraag vanuit Fairfood

Samen met onder meer ID Coffees en Bext360 zette Fairfood de reis van 100 kilo Colombiaanse koffie op de blockchain. De partijen maakten de productieketen van die koffie inzichtelijk door elke stap te loggen met gebruik van blockchaintechnologie.

Wij bouwden de blockchainpagina op in WordPress en koppelden de diverse transactiestappen vanaf de boer tot de consument via de API van Bext360 aan een heldere tijdlijn. Daarbij worden de transactiestappen met de nodige verificatie toegelicht en is onder meer te zien hoeveel de boeren aan hun koffie verdiend hebben.

De WAKEcUP campagne

0

Kilo Colombiaanse koffie op de Blockchain

0

Boeren die hebben meegewerkt aan de productie van de WAKEcUp koffie

0

Premiumprijs per kilo voor de boeren

Price & Quality claim

Voor Fairfood was het van belang om de ‘premium prijs’ inclusief de bijbehorende kwaliteitsscore van de koffie helder en gestaafd met bewijs te onderbouwen.

Boeren ontvangen namelijk de standaardprijs van €0,39 en krijgen daarbovenop nog een kwaliteitspremie van 10% als de gebrande koffie eenmaal is verkocht. Hiermee komt de totale prijs neer op €0,43 per kilo.

Op de claimpagina’s ziet de bezoeker een heldere staafdiagram en een bijgevoegde betalingsbewijs of kwaliteitscertificaat. Daarbij is tevens een link toegevoegd naar de Stellar Blockchain Explorer waar de bezoeker het transactiebewijs kan inzien op de blockchain.

Premium price Fairfood
Bijdrage Fairfood

Bijdrage van de Boer

De reis die deze koffie heeft afgelegd is helemaal terug te volgen tot aan de boer die deze koffiebonen heeft verbouwd. Aan de productie van 100 kilo WAKEcUp koffie hebben in totaal 15 boeren meegewerkt.

Elke keer dat een bezoeker de blockchainpagina bezoekt, wordt één van deze boeren uitgelicht die de koffie heeft geplukt. Daarbij is eveneens te zien waar de koffie is verbouwd en hoeveel % deze boer heeft bijgedragen aan de totale productie van 100 kilo WAKEcUp koffie.

Jusus Arturo Gil uit Narino in Colombia heeft maar liefst 9% bijgedragen aan deze koffieproductie!

QR-code

Eenmaal in de winkel aangekomen vindt de consument op elke verpakking van WAKEcUP koffie een QR-code. Door deze QR-code te scannen (met een QR app van de mobiele telefoon) schakelt de consument automatisch door naar de blockchainpagina fairfood.nl/beanthere.

Geïnteresseerd in de reis die deze WAKEcUP koffie heeft afgelegd? Scan dan de QR-code in het plaatje hiernaast, of klik op de link hierboven!

QR code Fairfood

Benieuwd naar het eindresultaat?