Accessibility: Hoe zorg je voor een toegankelijke website?

Je kent het wel. Je bent in een restaurant en moet naar het toilet. Zodra je de deur open doet, is het pikdonker. Je tast om je heen, maar het lichtknopje is nergens te vinden. Niet te doen, toch? Maar dit is precies hoe een ontoegankelijke website aanvoelt voor mensen met een beperking. Zonder duidelijke navigatie, goede contrasten en hulpmiddelen, wordt het internet voor veel mensen een hindernisbaan. Dat is niet nodig!

Toegankelijkheid (accessibility) is daarom een essentieel onderdeel van webdesign en ontwikkeling. Iedereen, ongeacht beperking, moet een website kunnen gebruiken. Dit geldt voor mensen met visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperkingen, maar ook voor ouderen of iemand met een tijdelijke beperking, zoals een gebroken arm. 

Hoe maak je een website toegankelijk?

1. Gebruik semantische HTML

Maak gebruik van de juiste HTML-elementen. Koppen (h1, h2, h3), lijsten en buttons geven structuur en zorgen ervoor dat screenreaders de content correct interpreteren.

2. Zorg voor voldoende kleurcontrast

Voor mensen met een visuele beperking, zoals kleurenblindheid, is een hoog contrast tussen tekst en achtergrond cruciaal. Gebruik tools zoals de WebAIM Contrast Checker om dit te testen.

3. Maak je website navigeerbaar via het toetsenbord

Niet iedereen kan een muis gebruiken. Zorg ervoor dat alle interactieve elementen, zoals knoppen en formulieren, bereikbaar zijn met de Tab-toets en een duidelijke focus-indicator hebben.

4. Voeg alt-teksten toe aan afbeeldingen

Alternatieve teksten helpen blinden en slechtzienden om te begrijpen wat een afbeelding weergeeft. Zorg ervoor dat elke afbeelding een duidelijke en beschrijvende alt-tekst heeft.

5. Gebruik duidelijke en eenvoudige taal

Niet iedereen begrijpt complexe zinnen of vakjargon. Schrijf helder en beknopt, en gebruik waar mogelijk bullet points en koppen om de leesbaarheid te verbeteren. Zie dit blog.

6. Voeg ondertiteling en transcripties toe aan multimedia

Video’s en audiobestanden moeten ondertiteling en transcripties bevatten zodat doven en slechthorenden de inhoud kunnen begrijpen.

7. Test je website met hulpmiddelen

Gebruik toegankelijkheidstools zoals de WAVE Web Accessibility Evaluation Tool of Lighthouse in Chrome om je website te testen en verbeterpunten te ontdekken.

Hulp nodig? Go2People staat voor je klaar!

Het kan een fikse uitdaging zijn om aan alle toegankelijkheidseisen te voldoen. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Wij adviseren of helpen je graag om je website te optimaliseren en te zorgen dat je voldoet aan de wetgeving. Neem contact op en ontdek hoe wij je website toegankelijker kunnen maken!

Geen reacties

Laat een reactie achter