“Ehh… do you speak English?” – Hoe WPML je website meertalig maakt

Je bent lekker op vakantie in het buitenland en probeert in je beste Frans een koffie voor elkaar te stamelen. De ober kijkt je ongeduldig aan, jij begint te zweten, en voor je het weet bestel je per ongeluk een “plat du jour” in plaats van een simpele cappuccino. Dat was niet de bedoeling.

Taalbarrières kunnen dus frustrerend zijn. En dat geldt net zo goed online. Want stel je voor dat iemand uit Duitsland, Spanje of België op jouw website terechtkomt en niets begrijpt van wat er staat. Dan ben je die bezoeker (en misschien klant) wellicht zo kwijt.

Maar met WPML, oftewel de “WordPress Multilingual Plugin“, praat jouw site gewoon vloeiend meerdere talen. Oui! Superhandig!

Automatisch vertalen: sneller en slimmer

De grootste recente upgrade van WPML is automatisch vertalen. Daarbij wordt de inhoud van je pagina of product automatisch vertaald via het slimme vertaalsystemen zoals DeepL, Microsoft, Google Translate of WPML’s eigen AI. Dat bespaart bakken tijd.

Tof detail: je houdt zelf de controle – dus geen kromme zinnen of gênante vertaalfoutjes (zoals die ene keer in die franse brasserie).

Multisite: als je per taal écht iets anders wil

Soms loopt de content per taal helemaal niet gelijk. In dat geval is een multisite-oplossing een heel goed idee. Dat betekent: voor elke taal een aparte site, met eigen content, maar wel dezelfde styling en beheeromgeving. Dit ontwikkelen we aan de lopende band voor onze opdrachtgevers. Een multisite is handig als je één bedrijf hebt, maar bijvoorbeeld voor Nederland, België en Duitsland aparte boodschappen wil communiceren.

We kunnen ook een custom vertaling inbouwen

…Maar je hoeft niet afhankelijk te zijn van WPML’s vertaalfunctie. Wij kunnen automatisch vertalen ook op maat implementeren, los van WPML. Dat betekent:

  • Volledige controle over wat er vertaald wordt
  • Niet betalen per vertaald woord (WPML werkt namelijk met credits)
  • Mogelijkheid om andere vertaalopties te koppelen, zoals ChatGPT of Gemini

Zo kun je op de lange termijn geld besparen en bouwen aan een systeem dat precies past bij jouw wensen en content.

Waarom WPML vaak toch een goed idee is:

  • De plugin werkt met bijna alle thema’s en page builders (zoals Elementor, die wij vaak gebruiken)
  • WooCommerce-vriendelijk: producten, categorieën, checkout – alles meertalig
  • SEO-proof: aparte URL’s per taal
  • Fijne vertaalbeheer-interface

De juiste taal spreken = meer mensen bereiken

Of je nou een webshop runt, of een zakelijke website beheert: als je meer mensen wilt bereiken, moet je hun taal spreken. WPML maakt dat allemaal mogelijk – en wij helpen je daar graag bij.

Wil je weten wat voor jouw website de beste aanpak is? WPML, custom vertaling of misschien wel multisite? Laat van je horen, dan denken we met je mee!

Geen reacties

Laat een reactie achter