Snelheid is alles. Zeker online. Want zeg nou zelf: hoe vaak haak jij af als een website heel traag laadt? Precies. Gelukkig zijn er slimme technieken die ervoor zorgen dat jouw site als een speer gaat. Eén daarvan is caching. Klinkt technisch (en dat is het ook wel een beetje), maar we leggen het je graag uit.
Wat is caching eigenlijk?
Stel je een bakkerij voor. De bakker weet dat mensen vaak dezelfde populaire en lekkere taarten bestellen. Dus zet hij die alvast in de vitrine. Ze verkopen toch wel. Komt er een klant binnen? Dan kan hij direct dat immens populaire taartje meegeven. Lekker snel!
Dat is caching, heel simpel uitgelegd. Een website “onthoudt” eerder gemaakte pagina’s of ingevulde formulieren, zodat die niet steeds opnieuw helemaal vanaf nul geladen hoeven te worden. Net als bij de bakkerij scheelt dat tijd, energie en gedoe. Wil je een bijzondere taart? Dan duurt de bestelling heel even, maar zodra ‘ie gemaakt is, kan het door caching voortaan altijd beschikbaar in de digitale vitrine staan! En het vervolgens eindeloos snel blijven serveren natuurlijk.
WP Rocket: caching met een druk op de knop
Bij Go2People gebruiken we onder andere WP Rocket, een WordPress-plugin die het cacheproces slim en automatisch regelt. Werk je aan een site en pas je een nieuwsbericht aan? Dan zorgt WP Rocket ervoor dat de oude, inmiddels verouderde cache netjes wordt verwijderd. Zo krijgt de bezoeker altijd de meest verse versie te zien — zonder dat je zelf hoeft in te grijpen. (Al kun je het ook handmatig doen, als je dat fijner vindt.)
En dan is er nog… Varnish
Naast WP Rocket gebruiken we ook Varnish. Dit is caching die nog vóór de webserver draait, en staat los van welk platform je gebruikt. Varnish is razendsnel en bheel effectief. Het werkt dus op een nog lager niveau dan bijvoorbeeld een WordPress-plugin, en helpt daarmee echt de maximale snelheid uit je site of applicatie te halen!
Waarom is dat allemaal nodig?
Veel websites (zoals WordPress-sites) zijn gebouwd in PHP. Dat is een zogenoemde ‘geïnterpreteerde programmeertaal’. Bij elke aanvraag wordt je code opnieuw vertaald naar wat de server moet gaan doen. Handig, maar niet altijd even snel.
Daarom gebruiken we ook OPCode Caching. Deze techniek zorgt ervoor dat de PHP-code wordt omgezet naar ‘bytecode’, die de server sneller begrijpt en uitvoert. Het voorkomt dus dat elke keer opnieuw dezelfde vertaalslag hoeft plaats te vinden. Denk aan:
<programmeercode> → <bytecode> → <machinecode>
voilà, sneller resultaat.
Goed voor je bezoeker én het milieu
Een goed gecachte site is niet alleen sneller, maar ook gebruiksvriendelijker. Bezoekers hoeven minder lang te wachten, wat de ervaring stukken prettiger maakt. En doordat de server minder werk hoeft te doen, verbruik je minder energie — wat caching ook nog eens een duurzame keuze maakt.
Even sparren over hoe jouw website sneller en slimmer kan?
Neem dan contact op, Wim denkt graag met je mee!
We sluiten af met een klassiek grapje uit de wereld van ontwikkelaars:
“De twee moeilijkste dingen in computer science zijn: goede namen verzinnen, cache invalidatie… en off-by-one fouten.”
Geen reacties