Online een taal leren: Duolingo

Aan wie ook al tijden zijn Spaans, Duits, Frans of misschien wel Chinees op wil halen via internet: je kunt je hart ophalen. Nu is er Duolingo! (Nou ja, bijna dan)

Duolingo is een website waar je een taal kunt leren (gratis) en tegelijkertijd meehelpt om webpagina’s te vertalen. Het doel van dit programma is om uiteindelijk gratis, met jouw hulp en die van duizenden andere internetgebruikers, er voor te zorgen dat het internet in zo veel mogelijk talen toegankelijk is.

De website is bedacht door de ontwerpers van CAPTCHA. Wat? CAPTCHA. Ondanks dat de naam je misschien niets zegt, heb je er ongetwijfeld mee te maken gehad. Wanneer je een online formulier voor een website invulde, of je adresgegevens doorgaf via een contactformulier. Onderaan zo’n formulier staat vaak een vakje met gekke, scheve letters die twee woorden vormen. Of je die even kunt overtypen in het vakje. Met dit overtypen lever je eigenlijk een gratis dienst. Je helpt namelijk mee met het digitaliseren van boeken. De computer die de boeken inscant, kan sommige woorden niet zelfstandig lezen, en geeft de onleesbare woorden door aan het programma CAPTCHA. CAPTCHA geeft die woorden in zo’n vakje aan jou weer.

Uit het idee achter dit programma is nu Duolingo ontwikkeld. Eén van de makers stelde de volgende vraag: hoe kan je er voor zorgen dat 100 miljoen mensen het internet gaan vertalen, gratis. Duolingo kan eigenlijk worden gezien als een barter project. Gebruikers helpen mee het internet te vertalen, en leren in ruil een nieuwe taal steeds beter. Een moderne manier van een dienst voor een dienst uitwisselen!

In onderstaande TedTalk legt Luis von Ahn uit hoe CAPTCHA en Duolingo nu precies zijn ontstaan.

Flash animatie

Sta je ook te trappelen om aan de slag te gaan? Nog even geduld… Voor de betaversie is enkel een selecte groep mensen uitgenodigd, die het programma mogen uitproberen. Daarnaast is er een wachtlijst van meer dan 100.000 mensen die ook vol smart wachten op een uitnodiging. Je kunt je via www.duolingo.com inschrijven voor deze lijst en dan maar hopen.

Hasta la vista!

Reacties

Dhondt Andre zegt:

Ik volg reeds over 6 maand de Italiaans, maar mijn app laat me niet toe terug naar de cursus te gaan. Ik heb momenteel niveau 13 afgewerkt’

Reageren

Laat een reactie achter