Wat is linkbuilding en waarom is het belangrijk?

Bij linkbuilding (linkopbouw) probeer je hyperlinks van andere websites te laten verwijzen naar de website van je bedrijf. Dit doe je om hoger in zoekmachines te komen. Een hyperlink, ook wel een link genoemd, ziet er zo uit

Zoekmachines zoals Google gebruiken links om het internet te doorzoeken en in kaart te brengen. Dit wordt ook wel indexeren of crawlen genoemd. Google gaat als het ware van link naar link en ontdekt waar pagina’s en websites over gaan. Als het een pagina tegenkomt dan slaat hij deze op in de index.

Hieronder vind je een uitleg van Google hoe dit werkt. (Duur: 3 min.)

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Google waardeert linkbuilding

Door uitlatingen van Google is bekend dat het verkrijgen van links naar een webpagina het belangrijkste onderdeel is om hoog te scoren in de zoekresultaten. Links als een ‘ranking factor’ zorgde ervoor dat Google zich onderscheidde van de concurrentie omdat door deze links veel betere kwaliteit naar boven kwam. Een link naar een pagina is immers een stem voor die pagina en op die manier kon Google de dominante positie opbouwen die het nu heeft.

Dit heeft ervoor gezorgd dat het opbouwen van links een echte business is geworden. Mensen gebruiken Google vaak en als er business te halen valt dan moet je met je bedrijf hoog scoren in de zoekresultaten.

Er zijn veel technieken om links te vergaren en deze variëren in moeilijkheid. Over het algemeen kun je stellen dat linkbuilding een lastig onderdeel van zoekmachine optimalisatie is maar om hoog te scoren heb je dit absoluut nodig.

Slechte links bestaan ook

Linkbuilding kan onderhevig zijn aan manipulatie. Vooral in het verleden werkten slechte links nog prima om hoog te scoren in Google en maakten veel SEO-ers daar handig gebruik van. Deze slechte links worden ook wel spamlinks genoemd. Google is niet gek en straft tegenwoordig met penalties misbruik van links. Het is belangrijk dat je je niet inlaat met spamlinks en met het juiste SEO bedrijf in zee gaat.

Maar wat is het juiste SEO bedrijf?

Dat is een bedrijf die linkbuildingtechnieken toepast die Google accepteert. Omdat Google slimmer is dan vroeger zie je dat slechte links ook minder goed werken. Het verkrijgen van goede links is dus een rotsvast advies en is onmisbaar voor succes in de Google top 10 lijst.

Wil je zelf linkbuilding doen? Dan heb ik voor een volgende artikel 9 linkbuildingtips zodat je meteen aan de slag kunt.

Dit artikel is geschreven door Hans Keeren van Qonvert. Hij is vaste partner van Go2People websites en meer dan 8 jaar SEO specialist. Linkbuilding is 1 van zijn specialiteiten.

Reacties

IngKaCommunicatie zegt:

Dank voor deze handige tips. Stapje voor stapje kom ik zo verder.
Met vriendelijke groet,
Inge Kaptein

Reageren

Laat een reactie achter