De tien mooiste websites

Als UX-designer kan ik erg genieten van een gebruiksvriendelijke website, maar óók van een mooie vormgeving! In 2014 is er een blog geschreven door Go2People waar we de tien mooiste websites van die tijd bespraken. Ik schrijf hier een vervolg op: de tien mooiste websites van 2018 en 2019. Omdat wat ‘mooi’ is voor iedereen anders is, is dit een vrij subjectief blog. Ik hoop dat mijn enthousiasme voor deze websites als inspiratie kan dienen voor jouw eigen website.

iFly50

iFly50 is de 50-jarig jubileumwebsite van vliegtuigmaatschappij KLM. Het mooiste aan deze website vind ik de gedetailleerde grote afbeelding van de stewardess, uitgesneden in een tropische vakantiebestemming, op de homepagina. Super leuke combinatie! Wanneer je naar beneden scrollt kom je langs mooie, schermvullende afbeeldingen van vakantiebestemmingen van KLM. Wat ik verder erg mooi vind is de geleidelijke animatie waarop het menu zich vult. Klik rechtsboven op het menu-icoontje voor deze ervaring!

BoBo

BoBo is een webshop voor een design bijzettafel. Leuk aan deze website zijn de aparte interactie-opties en animaties. Je kunt bijvoorbeeld door verschillende samenstellingen van de bijzettafel scrollen wanneer je draait aan de draaischijf. Heel leuk en inspirerend om te doen! Daarnaast is de stijl van de website erg simpel, waardoor de animaties goed in het oog springen.

Interactief logboek door Fred Perry

Het kledingmerk Fred Perry heeft een interactief logboek gemaakt wat geïnspireerd is op Google streetview. Je kunt ermee in een huis ‘lopen’ waarbij je verschillende modellen tegenkomt. Wanneer je klikt op een model verschijnt informatie over zijn of haar outfit. Deze kledingstukken van Fred Perry kuFn je vervolgens zelf aanschaffen. Wat ik erg goed vind aan deze website, is dat het een twist is op een bekend en bestaand concept, namelijk Google Maps.

Demo Festival

Demo Festival was een evenement dat op 7 november 2019 plaatsvond op het Centraal Station. Op reclameborden werd daar 24 uur lang bewegende kunst afgespeelt. Erg sterk aan deze website is de dynamische typografie die terugkomt over de hele website. Beweeg maar eens over de homepage heen! Deze grafische effecten passen erg goed bij het evenement en maken je gelijk nieuwsgierig. 

Momkai

Momkai is een designstudio in Amsterdam. Leuk aan hun website is dat veel items op een iets andere plaats staan dan verwacht, bijvoorbeeld het menu. Toch is de website wel gebruiksvriendelijk. De positionering van de visuals is ook erg goed gedaan. Zo zie je op de studiopagina net boven de vouw de gezichten van de mensen uit het team. Hierdoor lijkt het alsof de rest van de lichamen onder de vouw zitten. Tenslotte vind ik de transitie tussen de pagina’s erg goed. Je krijgt bijvoorbeeld geen laadscherm te zien, maar een soepele animatie.

Alfred Service

Alfred is een online bedrijf uit Toronto dat gespecialiseerd is in wassen en schoenen repareren. Aan de website zie je dat er out of the box is nagedacht over een website waar een object je begeleidt door de pagina. Dit zie je maar zelden! Tegelijkertijd is deze website ook transparant het legt precies uit hoe hun service werkt. Hun out of the box concept is daardoor ook nuttig in plaats van alleen maar leuk. Hierdoor zullen meer bezoekers het serviceproces daadwerkelijk meekrijgen!

Resoluut

Resoluut is een digital product design bureau uit Amsterdam. Soms zijn design bureaus zo druk met hun klanten, dat ze hun eigen website vergeten. Dit is bij Resoluut absoluut niet het geval! Wat mij erg aanspreekt is de sterke kleurencombinatie van het donkerblauw en rood. Daarnaast zitten er veel leuke animaties in de website. Als je bijvoorbeeld met de cursor over bepaalde teksten of figuren gaat, bewegen deze mee. Dit maakt de website nèt even wat specialer dan anderen.

SIR Hotels

Sir Hotels is een hotelketen. De website heeft een mooie eenheid die wordt gecreëerd door het overeenstemmen van fotografie en kleuren. De kleuren die gebruikt worden op de website zijn namelijk zacht, net als de kleuren die in de foto’s gebruikt worden. Wanneer je scrollt op de homepage, zie je dat de kleur van de boekknop zich bijvoorbeeld aanpast aan de kleuren in de foto’s.

Master of Digital Design

The Master of Digital Design wordt gegeven op de Hogeschool van Amsterdam en kent een eigen website. Wat erg mooi is aan deze website, is dat er veel verschillende bewegende geometrische vormen in staan, maar de website toch als één geheel aanvoelt in zowel vorm als kleurgebruik. Wanneer je naar beneden scrollt verdwijnen deze bewegende geometrische vormen en bouwen ze zich in een andere setting weer op. Heel cool gedaan! Ook gaan de animaties op de achtegrond lang door zonder storend te worden. Dit geeft een bezoek aan de site een dynamisch gevoel.

We Are You

De laatste uit dit lijstje is de nieuwe website van de digital agency We Are You. Het gebruik van verschillende vormen, zoals vierkanten en rondjes, maakt deze website speciaal. Ook het kleurgebruik op de website vind ik erg goed gedaan. De meest gebruikte kleuren zijn zwart en wit, en die worden mooi afgewisseld met andere, lichtere tinten.

Tot slot

Websites als bovenstaande maken mij super enthousiast en dienen voor mij als inspiratiebron. Wil jij ook geïnspireerd worden door mooie websites? Kijk dan eens op de volgende websites waar veel websites worden gereviewd. Hier haal ik veel inspiratie vandaan:

https://www.awwwards.com/websites/Netherlands/

https://www.spinawards.nl/nl/home

Reacties

Jonathan zegt:

Mooie lijst, Björn!

Wel jammer dat er maar een aantal Nederlandse websites op staan! Ik denk dat websites van onze eigen bodem zeker kunnen tippen aan de websites die op deze lijst staan.

Reageren

go2people zegt:

Hi Jonathan,
Bedankt voor de reactie. Alle websites (op Alfred Service na) zijn gemaakt door Nederlandse Bureaus :)
Groeten,
Björn Kouw

Reageren

Laat een reactie achter