Safer Internet Day: Cybersecurity tips & tricks

Vandaag is het Safer Internet Day, een initiatief van de Europese Commissie om bewustzijn rondom veilig internet te bevorderen, met name voor kinderen en jongeren. De opkomst van het internet heeft bedrijven, overheden en burgers de afgelopen decennia veel goeds gebracht. Van snelle communicatiemogelijkheden tot altijd de informatie kunnen vinden waar je naar op zoek bent. Of het nou die éne leuke film is, of een routebeschrijving naar de stad. Alles vind je in een handomdraai online.

Maar, deze ontwikkeling kent helaas ook een keerzijde. Namelijk de bijbehorende veiligheidsrisico’s die als paddestoelen uit de grond schieten. Denk bijvoorbeeld aan online identiteitsfraude, ransomware en datalekken van gevoelige gegevens. Zaken waar niemand op zit te wachten.

In dit blog lees je daarom over:
Wat cybersecurity nou eigenlijk betekent;
Cybercrime cijfers;
Wat wij doen op het gebied van cybersecurity;
Wat jij kunt doen op het gebied van cybersecurity.

Cybersecurity: Wat is het nou precies?

Veel academici op het gebied van cybersecurity zullen beamen dat het gebruik van ‘cyber’ als prefix een buzzword is geworden. Cybersecurity, cybercrime, cyber-espionage en ga zo maar door. Door overal het woord ‘cyber’ voor te zetten, lijkt de inhoudelijke betekenis van deze woorden soms verloren te gaan. Toch is wel het belangrijk om een heldere definitie te hebben van cybersecurity, dan weet iedereen immers waar je het precies over hebt. In dit blog zijn vooral de technische aspecten van online veiligheid belangrijk, daarom verstaan wij in dit blog onder cybersecurity:

“De beveiliging van informatieactiva, door om te gaan met de dreigingen die een risico vormen voor de informatie die wordt verwerkt, opgeslagen en getransporteerd door informatiesystemen die met elkaar verbonden zijn; en een proces waarbij preventie, detectie en reactie centraal staan.”

Rea-Guaman, A. M., San Feliu, T., Calvo-Manzano, J. A., & Sanchez-Garcia, I. D. (2017). “Comparative study of cybersecurity capability maturity models”. In: International Conference on Software Process Improvement and Capability Determination (pp. 100-113). Springer: Cham.

Cybercrime in cijfers

+0%

Slachtoffer cybercrimedelicten

In 2019 was 13% van de Nederlanders slachtoffer van een of meerdere cybercrimedelicten.

Bron: CBS (2019).

+0%

MKB’s slachtoffer van cybercrime

Meer dan de helft (55%) van alle Nederlandse MKB’s is in 2019 een of meermaals slachtoffer geworden van een vorm van cybercrime.

Bron: Onderzoek Hiscox (2019).

Wat wij doen op het gebied van cybersecurity

Als internetbureau is online veiligheid enorm belangrijk voor ons. Om onze klanten adequaat van dienst te kunnen zijn, om onze eigen systemen te beveiligen en natuurlijk om kwalitatief hoogstaande producten te kunnen blijven leveren. Zoals in de cijfers hierboven ook te lezen is, komt cybercrime meer voor dan je misschien op het eerste gezicht zou denken. Ook daarom blijven wij constant nadenken over onze digitale beveiliging. Voor jou, voor ons, voor iedereen.

Hieronder een (niet uitputtend) overzicht van wat wij doen op cybersecurity-gebied:

  • De ISO27001 processen richten wij goed in: denk aan jaarlijkse reviews en een sterk wachtwoordenbeleid.
  • Al onze websites zijn https beveiligd.
  • We zorgen dat al onze softwaresystemen – en die van onze klanten – altijd lopen op de laatst uitgekomen versie.
  • Op technisch complexe websites nemen we vaak een ‘Ik vind dit niet ok’ button op. Hier kunnen gebruikers aangeven dat zij vreemde of verdachte content zien op de website.
  • Pen- en hacktesten voor onze grootste klanten doorstaan we altijd goed.
  • Wij maken gebruik van tweestapsverificatie voor Mailchimp.
  • Regelmatig worden wachtwoorden vernieuwd en beveiligd gedeeld.
  • De websites die wij opleveren hebben altijd een SSL certificaat.

Wat jij kunt doen op het gebied van cybersecurity

Dat cybercriminelen geraffineerd te werk kunnen gaan is geen geheim. Echter, dit betekent niet dat je je niet kunt wapenen tegen externe (en interne) dreigingen. Of je nu eigenaar bent van een MKB, of een particulier die graag haar gegevens wil beveiligen. De volgende tips zijn verstandig om in overweging te nemen:

  • Zorg dat je altijd de nieuwste software-updates installeert: van je iPhone tot je website en AdBlocker.
  • Zorg dat je voor elke website een uniek (en sterk) wachtwoord gebruikt. Mocht er een datalek zijn bij een bedrijf waar je klant bent, dan is alleen dat account kwetsbaar, niet alle andere accounts.
  • Schrijf je in bij: HaveIBeenPwned – wanneer jouw e-mailadres voorkomt in een datalek, krijg je van hen bericht.
  • Zet multifactor-authenticatie aan op de accounts die voor jou belangrijk zijn – denk aan je website(s), credit card en LinkedIn.
  • Gebruik je Facebook? Zorg dan dat je je privacyinstellingen goed naloopt. Het is aan te raden om ‘Activiteit buiten Facebook’ te verwijderen en uit te zetten. Zo blijft de informatie over jouw digitale gedrag ook écht van jou.
  • Belt een klant gepanikeerd naar jouw bedrijf met de vraag of je alsjeblieft haar wachtwoord via de telefoon kunt verstrekken omdat zij deze is vergeten? Doe dit niet! Dit kan namelijk een vorm van social engineering zijn.
  • Maak gebruik van een VPN (Virtual Private Network)-verbinding als je gebruik maakt van publieke WiFi-hotspots, bijvoorbeeld in jouw favoriete koffietentje. Dan kunnen er geen ongewenste gasten meekijken met jouw browseractiviteit. 😉
  • Schaf een webcamcover aan om jouw privacy te waarborgen en te voorkomen dat jouw gegevens tegen je worden gebruikt.

Wij hopen dat dit blog bijdraagt aan jouw online veiligheid. Omdat er constant nieuwe ontwikkelingen zijn op het gebied van cybersecurity, zullen we dit blog ook regelmatig aanvullen. Bookmark dit blog dan ook, door op Chrome of Firefox in de browserbalk het ‘sterretje‘ te klikken. Gebruik je een Safari? Klik dan op de ‘Share‘ button, gevolgd door ‘Add Bookmark‘. Succes!

Wil je liever dat wij jouw website nalopen op cybersecurity-gebied? Dat doen we graag! Neem dan contact op met een van onze projectmanagers. Zij staan voor je klaar.

Contact

Geen reacties

Laat een reactie achter