Welke zoekmachine is het best voor mens en milieu?

95% kans dat jij met Google zoekt. In Nederland is Google immers de meest gebruikte en bekende zoekmachine. Maar wist je dat er ook andere zoekmachines zijn? In dit blogartikel bespreken we een aantal alternatieven die de moeite waard zijn. 🔎

Waarom niet ‘gewoon’ Google?

Ondanks de bekendheid van Google, is het de moeite waard om alternatieve zoekmachines te bekijken. Google verzamelt namelijk veel gebruikersdata en is niet helemaal privacyvriendelijk. Daarnaast draaien de servers van Google nog niet allemaal op schone energie. 

Gelukkig zijn er ook steeds meer zoekmachines op de markt die veel minder of zelfs geen informatie over jouw als bezoeker verzamelen. 

Sommige zoekmachines hebben zelfs een nobel doel: met de verzamelde advertentie-inkomsten, niet gebaseerd op je profiel, bomen planten. Kiezen voor een misschien iets minder bekende zoekmachine kan dus goed zijn voor de planeet. 

Daarom vind je hier een overzicht van de beste zoekmachines op het gebied van duurzaamheid en privacy: het beste voor mens en milieu. 

Zoveel mensen, zoveel wensen

Wat je belangrijk vindt in een zoekmachine verschilt per persoon. De een vindt privacy het meest belangrijk, de ander houdt van simpliciteit. Daarom vind je hier een overzicht van de beste zoekmachines op het gebied van duurzaamheid en privacy. Misschien wel de twee belangrijkste thema’s op het internet anno 2021.

Privacyvriendelijke zoekmachines

Niemand wil dat bedrijven precies weten wat jij online doet. Daarom is het kiezen voor een privacyvriendelijke zoekmachine een goed idee – zo voorkom je dat er extra ogen meekijken met jouw surfgedrag. 👀

1. Ecosia

Ecosia is een duurzame zoekmachine gestart in 2009 door de Duitse Christian Kroll, na de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Kopenhagen. Jaarlijks doneert het bedrijf 80% van haar winst aan de bescherming van het regenwoud door een samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Ecosia maakt gebruik van de zoekresultaten van Bing, in combinatie met hun eigen algoritmen, om jou de beste zoekresultaten te laten zien.

 • 80% van de winst wordt gedoneerd om bomen van te planten
 • Gebruikersinformatie wordt niet opgeslagen
 • Zoekopdrachten worden versleuteld
 • Je gegevens worden niet aan adverteerders verkocht

2. DuckDuckGo

DuckDuckGo is opgericht in 2008 door Gabriel Weinberg, een Amerikaanse ondernemer. DuckDuckGo is een zoekmachine die de informatie van veelbezochte websites en andere zoekmachines gebruikt om traditionele online zoekresultaten te optimaliseren. Ook leuk om te weten: de broncode van DuckDuckGo is gedeeltelijk op GitHub te vinden onder de Perl 5-licentie.

 • Database gebaseerd op verschillende bronnen
 • Maakt gebruik van het Tor-netwerk waardoor jouw surfgedrag lastig tot jou als persoon te leiden is
 • Snel recepten zoeken en het weerbericht bekijken

3. Startpage

Startpage is een zoekmachine van Hollandse bodem, opgericht in 1998 door de Amerikaanse David Bodnick, in 2000 overgenomen door het Nederlandse Surfboard Holding B.V.. De zoekopdrachten die in Europa worden gedaan worden uitgevoerd door Nederlandse servers. Amerikaanse zoekopdrachten draaien op servers in de Verenigde Staten. Zoek je vanuit een andere locatie? Dan wordt de zoekopdracht op de dichtstbijzijnde server uitgevoerd. 

 • Toegang tot Google’s database
 • Gebruiken geen trackers en logs
 • Geen gepersonaliseerde advertenties
 • Van Nederlandse bodem – #SupportYourLocal

Duurzame zoekmachines

Is voor jou duurzaamheid belangrijk? Dan zit je bij deze drie zoekmachines goed. De wereld verbeteren, terwijl je kosteloos zoekt naar jouw favoriete recept. Het kan met de onderstaande zoekmachines. ♻️

1. Ecosia

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is Ecosia een duurzame Duitse zoekmachine. Naast hun privacyvriendelijkheid hebben ze ook veel te bieden voor de planeet. Door hun advertentie-inkomsten te gebruiken om hun doel van 1 miljard geplante bomen te bereiken. Daarnaast is Ecosia ook een gecertificeerd B-Corp.

 • In juni 2019 haalde Ecosia de mijlpaal van 60 miljoen geplante bomen
 • Transparantie over de financiën van het bedrijf
 • Open, duurzaam en betrouwbaar

2. Elliot for Water

Elliot for Water is een zoekmachine, opgericht door Andrea Demichelis, die bij elke zoekopdracht schoon drinkwater doneert aan mensen in nood. 60% van de winst wordt gebruikt om schoon waterprojecten in ontwikkelingslanden te financieren. Dankzij de gebruikers heeft het bedrijf al een schoon-waterproject kunnen realiseren voor een lokale gemeenschap in Guinee-Bissau. Hun missie is om in 2025 één miljoen mensen van schoon drinkwater te kunnen voorzien.

 • 60% van de winst wordt gedoneerd aan producten op basis van zonne-energie, om vervuild water hiermee te filteren
 • Missie om drinkwater voor to veel mogelijk mensen beschikbaar te maken, terwijl het lokale milieu en de cultuur wordt gerespecteerd

3. Ekoru

Ekoru is opgericht door Ati Bakush, een Australische software-expert. De Koru-werveling is een Maori-symbool van de schepping in Nieuw-Zeeland en vertegenwoordigt de regeneratie van het leven en een nieuw begin. Elke keer dat je zoekt met Ekoru help je mee aan het schoonmaken van de oceaan. Hoe mooi is dat?

 • Deel van de winst wordt gedoneerd aan partners van het Ocean Cleanup project
 • Servers draaien op basis van hydro-elektriciteit
 • Elke maand haalt de zoekmachine geld op voor een ander goed doel
 • Webpaginas worden versleuteld

Een keer proberen?

Zoals je hebt kunnen zien staat Ecosia bovenaan zowel in het lijstje van privacyvriendelijke en duurzame zoekmachines. Uiteraard bestaat er geen ‘perfecte’ zoekmachine, toch vinden wij dat Ecosia een zoekmachine is met een mooie balans tussen milieubewustzijn en online anonimiteit. Benieuwd naar hoe je Ecosia in moet stellen? Hier lees je hoe je dat doet op je iPhone en hier hoe je het instelt op desktop

Gebruik jij een zoekmachine die wij niet hebben besproken maar die we moéten kennen? Laat het ons weten in de comments hieronder, of stuur ons een mailtje!

Naast een goede zoekmachine, ook een website met oog voor duurzaamheid en privacy? Wij helpen je verder. ⌨️

Geen reacties

Laat een reactie achter