Start Academy
Ultiem starten met je toekomst
Wat wij hebben gemaakt voor Start Academy:
- Online leeromgeving
- Functioneel ontwerp
- Toegankelijkheid
Dynamische leeromgeving
Sommige aankomende studenten weten van jongs af aan wat zij willen studeren. Bij anderen is er twijfel: er zijn zoveel mogelijkheden. Hoe kom je erachter wat je werkelijk wilt?
Om deze vraag te beantwoorden is de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in 2015 een traject gestart dat jonge studenten helpt om dit voor zichzelf uit te zoeken. Zij vinden hierin antwoorden op vragen als: ‘Wie ben ik?’, ‘Wat zijn mijn dromen en idealen?’ en ‘Waar ligt mijn talent?’.
"Dit heb ik nog nooit meegemaakt! Ik heb altijd feedback op een ontwerp, altijd. Ik wil altijd dingen anders of beter. Maar in dit geval: ik weet even niks te zeggen, ik heb geen feedback"
Ultiem starten met je toekomst
Dit traject heeft de naam Start Academy gekregen en aan Go2People is gevraagd om dit traject optimaal te digitaliseren. Van begin af aan lag er de wens om het lesmateriaal via een dynamische leeromgeving toegankelijk te maken op basis van een webapplicatie. Deze is gemakkelijk aan te passen en leerlingen kunnen er direct in werken. Uiteraard is dit gehele systeem online.
Vrijheid
Studenten volgen hun persoonlijke leertraject in het digitale systeem. Door middel van deadlines worden zij aangespoord om bepaalde opdrachten uit te voeren en te beantwoorden. Antwoorden kunnen met medestudenten worden gedeeld, die er dan feedback op mogen geven.
Gamification
Studenten verdienen ‘XP’ (punten) en ‘goud’ binnen het systeem door opdrachten te voltooien en elkaar feedback te geven. Ook kan de docent hen XP en goud toekennen voor bijzondere prestaties die zij in de echte wereld verrichten. Als een student voldoende XP heeft, gaat diegene een level omhoog. Het goud kan worden ingezet om workshops in te kopen.
Workshops
Start Academy biedt circa vijftien tot twintig verschillende workshops aan. Studenten kunnen deze niet zomaar volgen, zij moeten deze verdienen. Zij betalen voor de workshops in de vorm van het door hen verdiende goud in de webapplicatie.
Studenten worden zo dan ook gestimuleerd om medestudenten te vinden om samen de workshop aan te kopen. Als er voldoende studenten zijn gevonden, worden de kosten afgerekend en wordt het goud verdeeld. Hoe meer deelnemers, hoe minder iedere deelnemer hoeft te betalen. Het is dus in het voordeel van de student om workshops enthousiast te promoten! Hier ontmoeten on- en offline elkaar. Zijn er eenmaal voldoende studenten ingeschreven, dan wordt de workshop ingepland en komt een trainer naar Start Academy toe om de workshop ter plekke te verzorgen.
Afgescheiden leeromgeving
Om de leeromgeving te ontwikkelen is er gebruik gemaakt van de software Django en de programmeertaal Python. Het voordeel van deze programma’s is dat er goed en gemakkelijk een afgescheiden omgeving gecreëerd kan worden. De omgeving waarin de student inlogt is persoonlijk en overzichtelijk. Veilig beheer van alle privacygevoelige gegevens is hierbij essentieel. Daarom hebben wij gebruik gemaakt van het beveiligd invoeren van wachtwoorden en ‘s werelds meest uitgebreide open source database: PostgreSQL. Dit systeem is stabiel en betrouwbaar, waardoor de student erop kan rekenen dat de site altijd werkt en persoonlijke gegevens achter slot en grendel worden bewaard.
Toegankelijkheid voor student en docent
Ook voor de beheerders is de site gemakkelijk te gebruiken. Zij kunnen opdrachten bijvoorbeeld gemakkelijk dupliceren en bewerken voor nieuwe jaargangen, zodat zij hun tijd optimaal kunnen benutten.
Al met al is de online leeromgeving functioneel, goed ontworpen en toegankelijk voor docent en student. Toen designer Gilles van Winsen het eerste ontwerp toonde was de letterlijke reactie van de opdrachtgever Majlis Schweitzer: “Dit heb ik nog nooit meegemaakt! Ik heb altijd feedback op een ontwerp, altijd. Ik wil altijd dingen anders of beter. Maar in dit geval: ik weet even niks te zeggen, ik heb geen feedback.” Dat horen wij natuurlijk maar al te graag!