Google Docs | Online gratis Word

Al vijf jaar heeft Google een eigen variant op Word en Excel online. Je kunt hier gratis gebruik van maken. Het enige wat je nodig hebt is een (gemakkelijk aan te maken) Google account.

Bij Go2People werken we nu drie jaar met dit programma, Google Docs, en het bevalt ons goed. In de eerste plaats omdat je bestanden hiermee online bewaard blijven. Je kunt er dus met iedere computer bij, als je maar een internetverbinding hebt. Ten tweede kun je bestanden delen met anderen. Zij kunnen het dan bekijken of je kunt er ook voor kiezen dat zij het daadwerkelijk kunnen bewerken.

Tijdens een teammeeting hebben we bijvoorbeeld een brainstormsessie gedaan over een slogan. Iedereen mocht zijn stem uitbrengen in een Google Doc die we projecteerden op de muur. Het resultaat was een interactieve stemming waarbij je allerlei gekleurde cursoren tegelijkertijd het document zag wijzigen.

Al je documenten bewaart Google op een grote hoop, waarin je fijn kunt zoeken dankzij Googles paradepaardje: de uitstekende zoektechnologie.

Wat ik verder heel fijn vind aan Google is:

  1. De optie om een document te downloaden en te printen.
  2. Als ik een Excel-sheet print, wordt deze automatisch bijgeschaald zodat het goed op de pagina past.
  3. Autosave: je document wordt automatisch opgeslagen. Geen gedoe met herstelde documenten of andere nonsens.
  4. Het aangename lettertype. Krabbels getypt in docs zien er direct netjes en presenteerbaar uit.

In sommige gevallen gebruik ik toch liever het office-pakket op mijn vaste computer (dat is op dit moment LibreOffice). Bijvoorbeeld als ik even snel iets wil typen (zoals dit blog). En het scheelt gedoe met tabjes, want tussen vensters schakelen (met toetsencombinatie alt+tab) is intuïtiever voor me dan tussen tabs in de browser.

En hoe zit het nu met veiligheid en privacy? Nu, dat zit goed dichtgetimmerd. Alles wat je typt blijft sowieso je intellectueel eigendom. En wat veiligheid betreft; volgens mij is de beveiliging van Google een stuk beter dan die van je eigen computer; evenals de back-ups die Google maakt. Het belangrijkste beveiligingsadvies wat ik hierin kan geven is: kies een moeilijk wachtwoord! Als ik hoor dat accounts van vrienden gehackt zijn is dit vrijwel altijd omdat hun wachtwoord is geraden. Gebruik dan ook geen persoonsnamen of bestaande woorden als wachtwoord, want die zijn makkelijk te raden. Gebruik vreemde lettertekens en cijfers. En kies bij voorkeur een lang wachtwoord van 12 karakters of meer.

Mijn conclusie is, als je nu nog gebonden bent aan Microsoft Office; is Google Docs zeker erg de moeite waard om te gebruiken. De overheid zou er sowieso gebruik van moeten maken, want dat ons gemeenschapsgeld besteed wordt aan een overbodig duur software-pakket is natuurlijk zonde, en er zijn leukere dingen om met dat geld te doen.

Wat vind jij? Het zou leuk zijn als je hierover een reactie achterliet!

Geen reacties

Laat een reactie achter