Foto en video’s op je website

Een website met platte tekst doet het goed in Google.Foto’s en video’s doen het goed bij mensen. Dus wat is dan de beste oplossing? Simpel: gebruik ze allebei. Op die manier brengt Google je de mensen en geef je hun oog ook wat. Voor twee voorbeelden die dit goed doen, zie de website van C3 http://www.c3.nl/ of van Hilde Elbers:

Gebruiksvriendelijkheid is belangrijk. Iedereen heeft wel eens op een website gezeten die zo onduidelijk was dat je snel weer besloot om weg te gaan. Met een usability test kun je deze problemen vroegtijdig opsporen en verhelpen. Het doel van een usability test is om te achterhalen of de websitegebruiker zijn of haar weg wel kan vinden. Daarom heeft deze test toegevoegde waarde voor iedere website of app.

Wat je ziet, is dat zij allebei veel eigen materiaal gebruiken. Dit is een aanrader, want dit maakt je website persoonlijk… en uniek.

Heb je geen eigen foto-materiaal? Dan kun je op internet op zoek. Let er wel goed op dat je de afbeeldingen daadwerkelijk op je website mag gebruiken! Want op afbeeldingen geldt het auteursrecht, ook als ze op een website staan, en daarom mag je deze meestal niet gebruiken voor je eigen website.

Gelukkig zijn er uitzonderingen. Er is ook rechtenvrij materiaal te vinden, bijvoorbeeld als je via Google op afbeeldingen zoekt. Kies op Google (www.google.com) links bovenin voor Afbeeldingen en klik dan op Geavanceerd zoeken. Hier kan je de optie ‘alle afbeeldingen gelabeld voor hergebruik’ of ‘voor commercieel gebruik’ aanvinken. Afbeeldingen die je op deze manier vindt, mag je wel op je website gebruiken.

Ook Flickr (www.flickr.com) en Wikipedia (www.wikipedia.org) hebben relatief veel materiaal met een Creative Commons license, geschikt voor commercieel gebruik. Soms ben je verplicht om daarbij een verwijzing op te nemen naar de bron van je materiaal.

Een betaald alternatief is iStockphoto (istockphoto.com). Hier kun je door mappen met afbeeldingen bladeren en tegen betaling kun je de afbeeldingen downloaden. Een nadeel van zulke foto’s is, dat zij veel vaker gebruikt worden, dus echt origineel ben je vaak niet.

Het afwisselen van eigen foto’s en foto’s uit bijvoorbeeld Stockphoto kan dan goed uitpakken (zie bijv. art-of-finance.nl).

In Google worden afbeeldingen gevonden via de omschrijving. Geef een afbeelding daarom altijd een titel mee! En ook een zogenaamde alt-tekst. De titel wordt getoond als pop-upballonnetje als je met je muis op de afbeelding gaat staan. De alt-tekst is het alternatief dat blinden en slechtzienden lezen in plaats van de afbeelding.

Als je een eigen film op je website wilt zetten, dan raden we je aan om YouTube te gebruiken. Ten eerste zorgt YouTube er voor dat je film werkt op gewone browsers, iphone en ipad. Dus hier heb je geen zorgen over.

Ten tweede kan YouTube ook voor extra bezoekers zorgen! Kijkers op YouTube kunnen jouw film tegenkomen. Zorg er daarom voor dat je altijd een goede titel en omschrijving aan de film toevoegt; want juist hierop wordt gezocht. En zet er ook een link in naar je website. Doe dit in de film zelf en ook in de omschrijving.

Tenslotte, één afbeelding of video per pagina is genoeg. Dat maakt je website aantrekkelijk, zonder dat het een kermis wordt.
Succes met het verlevendigen van je website!
Wim en Anne Pleun

Geen reacties

Laat een reactie achter