YouTube – Online Video Marketing

Online Video marketing heeft sinds de opkomst van YouTube in 2005 een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Steeds meer organisaties en bedrijven maken gebruik van dit medium om bijvoorbeeld aandacht te genereren voor hun dienstverlening. Dit betreft niet alleen de voordelen die visuele communicatie biedt, maar ook de online vindbaarheid. YouTube is na Google de meest gebruikte zoekmachine met wereldwijd 800 miljoen unieke bezoekers die samen goed zijn voor 3 biljoen uur video kijken. Cijfers die verder reiken dan je verstand en waar vooralsnog geen rem op lijkt te zitten.

Niet geheel verwonderlijk dat wij in onze workshop “Hoe zet ik mijn website in als marketing tool en hoe kies ik een goede website-bouwer?” verschillende vragen ontvingen omtrent deze relatief ‘nieuwe’ vorm van marketing.

Wat is nu eigenlijk de meerwaarde van online video en hoe zorg je ervoor dat jouw filmpjes bekendheid krijgen?

Online video: snel, persoonlijk en visueel

Het visuele aspect van online video vertaalt zich in een aantal andere belangrijke facetten terug. De online mensch verschilt op bepaalde punten van de offline mensch, al brengt een autoritje door de stad je daarover geregeld aan het twijfelen. Online veranderen we in onrustige wezens, we hebben weinig tijd en geduld en willen direct weten of een bepaalde website ook datgene is wat we zoeken. Teksten echt lezen doen we niet, we scannen op zoek naar relevante informatie (lees ook: Steve Krug ‘Don’t make me think).

Video is snel en makkelijk. Binnen een paar minuten kan iemand precies vertellen wat hij of zij voor jou (als bedrijf) kan betekenen, terwijl jij nog maar eens een kopje koffie inschenkt. Het geeft de mogelijkheid om op een hele persoonlijke manier uitleg te geven over verschillende diensten, wat wantrouwen wegneemt bij de bezoeker van een website. Mede omdat er een “gezicht is bij de stem” is, kan waardevolle informate efficienter en aantrekkelijker worden overgebracht.

Zorg voor relevante content

Content is king en dat geldt ook absoluut voor online video. Zorg er voor dat wat je laat zien in jouw video (of vertelt) waardevol is voor de kijker. Triodos Bank is een voorbeeld van een organisatie die op een mooie manier gebruik maakt van online video. Triodos bank is een van de duurzaamste banken ter wereld die alleen zaken doet met partijen die een gezond milieu en gezonde natuur ondersteunen. Via hun YouTube kanaal doen verschillende ondernemers en instanties die met hen samenwerken hun verhaal. Een aantal van deze video’s zijn opgenomen door WinWinStories.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Video gemaakt. En nu?

Als je een video maakt, zorg dan dus voor waardevolle inhoud, maar zorg ook dat de kwaliteit van je filmpje goed is. Slecht beeld en slecht geluid wordt ook slecht bekeken. Daarbij is een video maken en op YouTube plaatsen slechts het begin, want hoe ga je ervoor zorgen dat mensen jouw filmpje ook daadwerkelijk gaan bekijken.

Zoekmachine optimalisatie (SEO) en online video

Google herkent video wel, maar kan deze niet indexeren. Dit betekent dat louter visuele elementen geen invloed hebben op het rankingsysteem van Google. Waarbij de zoekmachine gewone websites hoger of lager op de ladder plaats van vindbaarheid, gebeurt dat niet bij video. Daarom is het belangrijk dat je jouw video via onder andere tekstuele eigenschappen gaat optimaliseren. Hierin zijn een aantal tips & tricks te noemen om de vindbaarheid van je filmpje te bevorderen via YouTube

Titel

Doe een (kort of lang) onderzoek naar de zoekwoorden die mensen gebruiken om jouw filmpje te vinden. Op de website van VIDISEO kan je hier uitgebreide informatie over vinden. Verwerk deze zoekwoorden in een pakkende titel, maar zorg er altijd voor dat de titel wel soepel leest.

Description (beschrijving)

Geef in de beschrijving van je video duidelijk aan waar deze over gaat en probeer hier een oproep tot actie aan te koppelen. Op die manier vergroot je de kans dat mensen doorklikken naar je website. Daarom wil ik je als tip ook meegeven om als eerste woord van je beschrijving de URL van je website te vermelden. Zorg er daarnaast voor dat in de eerste 3 regels van je beschrijving de belangrijkste zoekwoorden en informatie staan. Deze worden namelijk meteen vermeld bij het openen van de  de video.

 Tags (labels)

Dit zijn zoekwoorden waar mensen op zoeken om tot de inhoud van jouw video te komen. Gebruik hier minstens tien zoekwoorden die je hebt gevonden in je keyword research .

Transcriptie (ondertiteling)

Door wat er in het filmpje verteld wordt volledig uit te schrijven en te uploaden naar de betreffende video, maakt YouTube hier zogenaamde closed captions  van. Dit is ondertiteling die door de gebruiker in- of uit kan worden geschakeld. Deze ondertiteling wordt door Google geindeexeerd, wat de vindbaarheid bevordert. Joost Schrickx is filmmaker en heeft hier een uitgebreid artikel over geschreven, naar aanleiding van een onderzoek over dit onderwerp.

Verspreid je video

Om meer views  te krijgen is het van belang dat je jouw video onder de aandacht brengt op meerdere platforms. Plaats de video op je blog en website (van jezelf, van vrienden en bekenden) en verspreid deze via verschillende Social Media kanalen. Vraag anderen ook om je video te delen of om erover te schrijven, want deze Social Media signalen worden door Google opgepakt.

Inbound links (linkbuilding)

Ieder SEO verhaal kan niet buiten linkbuilding. Het genereren van links naar jouw website, waardoor Google de website meer waarde toekent en zodoende hoger in de zoekresultaten plaatst. Hetzelfde principe is van toepassing op online video. Plaats de link van je video  in je handtekening van je email, vermeld deze op je website, op je blog of eventuele persberichten. Kortom, kweek links naar jouw video.

Video response (reageren met een video)

In het verlengde van bovenstaand verhaal omtrent linkbuilding is video response de meest krachtige manier. Video response betekent dat iemand aan de hand van een eigen filmpje een reactie geeft op jouw filmpje. Begrijpelijkerwijs is dit niet heel makkelijk te bewerkstelligen, of je moet een video schieten die zodanig veel impact heeft dat mensen zich geroepen voelen om dit te doen. Uiteraard kan je het lot een handje helpen en ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een vriend een video response voor je maakt. Deze video laadt diegene op naar zijn eigen YouTube kanaal, waarnaar die in de comments onder jouw video reageert met desbetreffend filmpje.

Comments, likes en dislikes

Bezoekers van jouw video hebben de mogelijkheid om deze te liken, te disliken of een comment te plaatsen. Houd dit goed in de gaten en ga de interactie met hen ook aan. Op deze manier creeer je betrokkenheid (engagement), wat door Google ook wordt opgepikt. Schrik niet meteen als bezoekers je filmpje disliken, ook dit wordt namelijk opgepakt en heeft een positief effect op je vindbaarheid. Uiteraard is het wel van belang dat de verhouding niet scheef gaat lopen. Meer dislikes dan likes is logischerwijs niet handig.

YouTube insights (analyse)

YouTube heeft net als Facebook een Insights functie, oftewel analyse functie, waarin statistieken worden verzameld van al jouw bezoekers. Belangrijk om te checken is hoe lang jouw bezoekers naar je fimpje kijken en waar zij afhaken. Wellicht kijken zij een bepaalde video niet af, terwijl juist in het laatste deel een belangrijke boodschap volgt. Voor jou een teken om deze boodschap naar het begin van je video te verplaatsen. Zoals je kan zien in onderstaande afbeelding hebben ook wij nog een hoop werk te doen.

Content en Engagement (betrokkenheid)

Zoals beschreven zijn er meerdere manieren om de vindbaarheid van je online video’s op YouTube een boost te geven. Let wel, het geheel is meer dan de som der delen. Om tot een zo groot mogelijk publiek te komen zal je kwalitatief waardevolle content moeten maken en zorgen voor een goede distributie hiervan. Op die manier creeer je betrokkenheid (engagement) en zal jouw filmpje zich gaan verspreiden. Wellicht ontpopt deze zich tot een ware viral!

Geen reacties

Laat een reactie achter