De cookiewet – wat houdt dit in?

Afgelopen 5 juni 2012 is de cookiewet ingegaan in Nederland. Kort gezegd. Bedrijven die cookies plaatsen op hun website moeten de gebruiker hierover informeren en ook toestemming voor vragen. Het gevolg is veel onduidelijkheid bij zowel de gebruiker als de website-eigenaar. Want wat mag er wel en wat mag er niet? Zodoende zijn wij in Nederland een maand verder en voldoet nog vrijwel geen enkele website aan deze regelgeving. Voorbode voor een nieuw gedoogbeleid?

Wat zijn cookies ook alweer?

Een cookie is een kleine stukje informatie dat door de website die jij bezoekt op jouw harde schijf wordt opgeslagen. Hierdoor herkent de eigenaar van de website jou wanneer je wederom op de website terecht komt.

Cookies worden gebruikt voor verschillende doeleinden en zijn zeer handig voor bijvoorbeeld adverteerders. Zij hebben de mogelijkheid om iemand zijn surfgedrag te volgen en zodoende een profiel van die persoon op te bouwen. Dergelijke gevallen raken onze privacy, iets waar wij gek op zijn in Nederland.  De discussie hierover heeft mede geleid tot deze nieuwe wet.

First party cookies vs. Third party cookies

Waar adverteerders volgens menigeen misbruik maken van cookies, spelen deze ‘stukjes informatie’ geregeld ook een andere rol. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen “first party cookies” en “third party cookies”. We beginnen met de laatste.

Third party cookies

Deze vorm van cookies betreft bovenstaand voorbeeld. Adverteerders plaatsen op verschillende websites cookies, waardoor men een gebruiker over langere tijd kan volgen. Op die manier kunnen zij heel gericht adverteren, omdat bekend is welke websites je hebt bezocht.

First party cookies

First party cookies zorgen er onder andere voor dat websites als Facebook en ING bank jouw inlognaam onthouden of dat Wehkamp onthoudt welke items er in jouw winkelmandje zitten. Daarnaast maakt het leessuggesties mogelijk, wanneer je een herhaalbezoek doet bij een website als Bol.com. Een meer subtiele manier van adverteren.

De cookiewet

De Nederlandse of Europese regelgeving omtrent de cookiewet maakt geen onderscheid tussen first party cookies of third party cookies. Dit is alleen om aan te geven wat de verschillende functies kunnen zijn. De een is namelijk niet perse slechter dan de ander. Maar wat zegt de Nederlandse cookiewet nu precies? Deze verplicht dat iedere bezoeker van een website duidelijk en volledig geïnformeerd wordt over het gebruik van cookies. Dit betekent dat er aangegeven moet worden dat er cookies worden gebruikt en voor welke doeleinden. Daarnaast moet ook expliciet om toestemming worden gevraagd aan de gebruiker voor het toepassen ervan.

Cookierecht is een goed voorbeeld van een website die deze wet heeft toegepast. Let op de pop-up linksonder in beeld. Hiermee wordt aangegeven dat er gebruik wordt gemaakt van cookies en om toestemming gevraagd.

Uitzonderingen

Uitzonderingen op deze wet zijn cookies die noodzakelijk zijn om een website beter en sneller te laten functioneren. Dit gaat dus onder andere om het onthouden van inlogcodes of items in je winkelmandje.

Gebruiksvriendelijkheid

Iedere keer cookies moeten accepteren bij het bezoeken van een website gaat ongetwijfeld irriteren. Op Internet wil de gebruiker direct tot zijn informatie kunnen komen en ook snel van website naar website kunnen springen. Oplossing zou zijn dat de website toestemming vraagt aan de browser waarin wordt gewerkt, of dit nou Google Chrome, Internet Explorer of Firefox is. Helaas stelt de Nederlandse regering dat browsers standaard op “accepteren cookies” staan ingesteld en deze manier de lading niet dekt.

Wat moet jij nu doen?

De nieuwe cookiewet is er net. Zoals eerder genoemd zijn er weinig websites waarbij de toestemmingsfunctie al is ingebouwd. Wat te doen?

Maak je eigen toestemmingscookie met Cookie Control

Wet is wet. Er zijn verschillende manieren om de toestemmingscookie aan te geven op je website. Een mooie en ‘veelgebruikte’ manier kan via Cookie Control, hier kan je je eigen toestemmingscookie configureren. WordPress heeft hier ook een plugin van. Punt is wel dat de implementatie ervan enige technische kennis vereist.

Google Analytics uitzetten

Door middel van cookies kan Google Analytics onder andere meten waar je bezoekers vandaan komen, hoe lang zij op jouw website blijven en welke informatie zij interessant vinden. Op websites waar geen gebruik wordt gemaakt van advertenties, maar wel van Google Analytics, kan je ervoor kiezen dit programma eraf te halen. Op dat moment maak je geen gebruik meer van cookies en hoef je ook geen rekening te houden met de cookiewet.

Niks doen en afwachten

Eerlijkheidshalve doen ook wij niks en wachten af. Vooralsnog zijn er geen sancties en/of boetes uitgedeeld en vragen we ons af of er niet op korte termijn al aanpassingen worden gedaan aan deze wet.  Mede omdat de wet nog lang niet sluitend is. Zo is het niet bekend wie toestemming geeft om cookies te gebruiken. Dit wordt een probleem wanneer iemand anders dan jijzelf op jouw computer werkt. Software is inmiddels ook al verkrijgbaar, waarmee je de toestemmingscookies makkelijk kan omzeilen. Daarnaast wordt er op Europees niveau gewerkt aan een universele “Do No Track” standaard voor browsers. Met dit programma wordt aan de website automatisch gemeld dat er geen toestemming hoeft te worden gegeven. De verwachting is dat deze standaard dit jaar nog wordt ontwikkeld.

En…

Leef jij de wet al na?

Geen reacties

Laat een reactie achter