Formidable – Eenvoudig formulieren toevoegen aan je website

Logo Formidable Pro

Een website kan verschillende doelen dienen. Voor een filmmaker is een website bijvoorbeeld vaak een visitekaartje, terwijl een website als Hubspot erbij gebaat is om zoveel mogelijk leads te genereren. Bol.com richt zich anderzijds weer puur op verkoop van producten. Wat deze websites en vrijwel alle websites gemeen hebben, is dat het overkoepelende (marketing)doel conversie is. Oftewel, van je bezoekers je klanten maken.

Dit hoeft niet per se gepaard te gaan met de online aankoop van producten of diensten. Conversie houdt onder andere ook dat een bezoeker zich kan aanmelden voor een nieuwsbrief, een offerte kan opvragen of aanvraag om teruggebeld te worden kan indienen. Deze contactmomenten gaan hand in hand met het invullen van online formulieren, waarbij gegevens van bezoekers worden verzameld. Essentieel voor jouw marketing, omdat je vanuit dit eerste contactmoment de mogelijkheid hebt om een duurzame relatie op te bouwen. Belangrijk om deze formulieren dus toe te voegen aan je website.

Formidable

Formidable is een gratis plugin voor WordPress. Wij gebruiken deze voor alle formulieren op onze website (sinds kort maken wij ook gebruik van de betaalde versie). Denk hierbij aan het aanmelden voor de nieuwsbrief, aanvraag voor de website-scan of het inschrijven voor de workshops. Waarom Formidable? Omdat je met deze plugin snel en gemakkelijk mooie formulieren kan toevoegen aan iedere willekeurige pagina van jouw website.

Hoe werkt het?

Als je de plugin hebt geïnstalleerd via “plugins/nieuwe plugin” in WordPress, kies je voor “nieuw formulier”. Vervolgens vul je de titel in en voeg je daaronder een beschrijving toe. Deze beschrijving wordt niet gepubliceerd, maar dient alleen om aan te geven om welk formulier het gaat.

*alle afbeeldingen in dit artikel zijn gemaakt van Formidable Pro, de betaalde versie van Formidable. Op deze verschillende afbeeldingen kunnen dan ook functies zichtbaar zijn die niet gelden voor de gratis versie. Deze extra betaalde functies worden echter niet besproken. 

Nu kun je om de gegevens gaan vragen die je nodig hebt. Dit doe je door het element “tekstregel” in het rechtervak “velden” naar links, onder de beschrijving van je formulier te slepen.

Denk altijd goed na welke gegevens je nodig hebt en vraag niet meer dan noodzakelijk. Een bezoeker is vaak maar korte tijd op je website en heeft geen tijd en geduld om een lang formulier in te vullen. Voor bijvoorbeeld een contactformulier is een naam (en achternaam), e-mailadres en eventueel telefoonnummer vaak al voldoende.

Zo min mogelijk velden zorgen voor overzicht en helderheid, vaak bepalend voor de eerste aanzet om een online formulier in te vullen. Uiteraard is het type formulier van invloed hierop. Zo blijkt dat voor het downloaden van een bepaald bestand (e-book of trial), bezoekers bereid zijn om veel meer velden in te vullen dan voor de registratie van een webinar.

Verplichte velden

Niet iedereen is even happig om zomaar zijn gegevens in te voeren. Een telefoonnummer vult men minder snel in dan een naam of e-mailadres. Deze twee laatstgenoemde wil je eigenlijk wel altijd hebben van je bezoeker. Zo kan je iemand namelijk persoonlijk benaderen via de mail.

Formidable geeft je de mogelijkheid om bij ieder veld aan te geven of je bezoeker deze verplicht moet invullen of niet. Selecteer de betreffende tekstregel en klik op het pijltje helemaal rechts naast “veld opties”. Nu verschijnt er een uitklapmenu, waarin je “verplicht veld” kan aan- of uitvinken. Let er ook hier weer op dat je voor jezelf nagaat, welke gegevens je expliciet nodig hebt en welke minder relevant zijn.

Instellingen

Nadat je alle tekstregels hebt toegevoegd aan het formulier, schakel je over naar de instellingen. In de linkerkolom zie je hier het subitem “e-mail” vermeld staan. Zorg dat je hier een juist adres invoert, waar jij als website-eigenaar de gegevens binnenkrijgt van je bezoekers. Vergeet vervolgens niet op de button “update” te klikken om je formulier op te slaan.

Formulier toevoegen aan een pagina

Uiteindelijk wil je het formulier toevoegen aan de daarvoor bestemde pagina van je website. Dit is heel simpel. Rechtsboven vind je een code, met daarboven de tekst “plaats dit in uw bericht, pagina of tekst-widget”.

Kopieer de code en plak deze in de betreffende pagina. Hierbij kan je bepalen op welke positie van de pagina je dit formulier wilt plaatsen. Ook heb je de mogelijkheid om er tekst boven te zetten.

Formidable Pro

De betaalde versie van Formidable, heet Formidable Pro. Deze upgrade kan je aanschaffen voor $ 37 of $ 97. De duurdere variant maakt het je mogelijk om de plugin ongelimiteerd te installeren op meerdere websites, de andere betreft een eenmalige installatie.

De extra functies die je erbij krijgt, kunnen absoluut de moeite waard zijn. Zo kan je bijvoorbeeld een autoresponder aanmaken. Dit is een gepersonaliseerd bevestigingsbericht die iemand automatisch ontvangt wanneer hij of zij het formulier invult. Daarbij geeft deze versie je ook de mogelijkheid om je formulieren te stylen. Op deze pagina vind je alle functies per pakket.

Formidable Pro & Google Analytics

Maak je gebruik van Google Analytics op je website? Dan kan het zeker handig zijn om te kiezen voor Formidable Pro. Op onze website willen wij kunnen meten hoeveel mensen uiteindelijk wel of niet een formulier invullen. Wanneer je dit alleen baseert op de binnengekomen e-mails (ingevulde formulieren door je bezoekers), geeft dit geen representatief beeld. Je zal deze gegevens namelijk af moeten zetten tegen het totaal aantal bezoekers die op de pagina landen, waarvan ook een deel besluit het formulier niet in te vullen.

Om dit meetbaar te maken maak je een (nieuwe) bedanktpagina aan, waarop je een bezoeker bedankt voor bijvoorbeeld het invullen van een formulier. Vervolgens kies je er in Formidable Pro voor om de bezoeker door te verwijzen naar deze pagina, na het versturen van het betreffende formulier. Op deze manier is het meetbaar hoeveel mensen van de ‘pagina met het formulier’ doorklikken naar de ‘bedanktpagina’.

Google Analytics kan dit alleen maar analyseren, wanneer de URL’s van beide pagina’s verschillen. Een optie die de gratis versie helaas niet biedt.

Concluderend

Formidable (Pro) is een zeer gebruiksvriendelijke plugin om te gebruiken bij het opmaken van je website. Formulieren zijn essentieel voor marketing via je website en deze tool maakt het je gemakkelijk om ze toe te voegen. Probeer het uit!

Reacties

Leo Bolle zegt:

Dat zijn nog ‘ns formidabele tips! Zeer bedankt!

Reageren

go2people zegt:

Dank Leo. Als je nog vragen hebt over het gebruik van Formidable. Laat ons dat dan weten.

Reageren

Peter Raams zegt:

wil graag gebruik maken van formidable plugin en wil iets ondernemen direct na het succesvol verzenden van een e-mail. Hoe kan ik op een simpele manier dit doen, alleen bij een succesvol verzenden (sub-mit oid geloof ik).

Reageren

go2people zegt:

Beste Peter,

Dank voor je vraag.

Bedoel je dat iemand automatisch een e-mail (bijv. bevestiging e-mail) toegestuurd krijgt, wanneer diegene een formulier invult (bijv. contactformulier)? In dat geval zul je éénmalig Formidable Pro moeten installeren ($ 49,00). Hiermee kan je autoresponders instellen, maar bijvoorbeeld ook bezoekers automatisch doorsturen naar een bedanktpagina na het invullen van een formulier op je website.

Mocht je iets anders bedoelen, dan hoor ik dat graag. Mailen kan ook naar thomas@go2people.nl en anders via telefoon 020-737 03 78.

Reageren

Kirsten zegt:

Beste
Ook wij hebben Formidable Pro (betalend) maar ik zie in het menu ‘instellingen’ bij formulieren geen extra optie ‘emails’ staan. Het ziet er ietwat verschillend dan bovenstaand uit. Enig idee hoe dit komt?
Bijgevolg lukt het verzenden van een ‘bedankmailtje’ niet, na het invullen van een bepaald formulier.

Reageren

Arjan zegt:

Hallo

bij deze website werk het formulier niet als ik hem ga verzenden. ik krijg een fout melding. Ik weet even niet wat ik nou fout doe heeft u misschien een oplossing er voor

Reageren

go2people zegt:

Beste Arjan, Wij zien het formulier niet terug op jouw website. Waar kunnen wij deze precies vinden?

Reageren

Laat een reactie achter