Zo creëer je in zes stappen een sterke merkidentiteit

Mensen verlangen meer en meer naar bedrijven en organisaties die ergens voor staan. Merken die hun karakter durven te tonen. Zowel in de consumentenmarkt als de zakelijke markt. Eén keer een goede (online) campagne neerzetten, volstaat niet meer. Branding houdt dan ook meer in dan slechts het ontwerpen van een lekkere look & feel. In dit artikel licht ik zes stappen toe voor de ontwikkeling van een sterk merk.

De basis van marketing en communicatie

De merkidentiteit staat aan de basis van marketing en communicatie. Want een authentieke identiteit inspireert, geeft richting en biedt houvast. Zo zorgt deze voor:

  • een duidelijke positie in de markt;
  • meer aantrekkingskracht tot je bedrijf;
  • een beter onderscheidend vermogen;
  • meer kans op loyaliteit van klanten en relaties.

Naar de buitenwereld zorgen een sterke merkidentiteit en positionering voor een positieve associatie richting de doelgroepen. Maar ook intern zorgt het merk voor voorwaartse energie en helpt het de neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Maar hoe creëer je een sterk merk?

Er zijn allerlei tools en methoden die je helpen de identiteit van je merk te ontdekken en vast te stellen. En laat ik duidelijk zijn: dat is niet iets wat je zomaar even bedenkt of iets wat je zomaar even kunt láten bedenken.

Mijn visie: als je wilt dat mensen van je gaan houden, zul je eerst van jezelf moeten houden. En dat begint bij weten wie je als bedrijf of organisatie bent en waar je voor staat. Dat hoeft niet niet per se complex te zijn. In veel gevallen geldt: hoe simpeler, hoe relevanter en waardevoller.

Het Merk-dna

Bij De Communicatiemakers werken we vanuit ons model Merk-dna, waarmee we de basis leggen voor een sterk merk. Hierin komen de volgende thema’s aan bod:

  1. Het fundament: wat maakt ons uniek en hoe omschrijven we onszelf?
  2. De doelgroepen: voor wie zijn we er en wat zijn de problemen, behoeften en wensen van onze doelgroepen?
  3. De merkwaardig: wat zijn onze kernwaarden en karaktertrekken?
  4. Het merkideaal: wat is onze visie, onze ‘why’?
  5. De merkbelofte: wat is onze missie en wat mogen mensen van ons verwachten?

Van archetype naar kloppend merk

En dan hebben we nog een #6… Het archetype! Vind je het moeilijk om je identiteit te laten blijken in marketingcommunicatie én in de praktijk? Denk dan vanuit archetypes. Is jouw merk een strijder, net als Nike? Of een heerser, net als Nespresso? Of juist een rebel, net als BNN?

Bedenker van het concept archetype is de Zwitserse psychiater Carl Jung, die stelt dat er een oneindig aantal archetypes zijn. Er zijn echter twaalf archetypes die worden gebruikt bij het ontwikkelen van merkidentiteiten.

Je kunt archetypes zien als persoonlijkheidstypes. Iedereen kent wel die wandelende encyclopedie die alles weet en mensen daarmee helpt… Oftewel: de wijze! Archetypes hebben allemaal hun eigen karakter, een eigen persoonlijkheid. En één archetype kan jouw merk vertegenwoordigen. By the way, ieder archetype heeft z’n eigen kracht en het ene is daarmee niet beter dan het andere.

Waarden en idealen

Het mooie is dat archetypes inspireren en enorm herkenbaar zijn. En dat is fijn, want mensen willen zich identificeren met merken waarvan het gedachtegoed aansluit bij hun eigen waarden en idealen.

Voor bedrijven en organisaties is het enorm helpend om te denken (en doen!) vanuit een archetype. Het maakt een merk rond. En het zorgt ervoor dat het merk gaat leven. Niet alleen ‘naar buiten toe’, maar ook intern.

Aan de slag!

Ik hoop dat ik je met deze zes stappen richting een sterk merk enthousiast heb gemaakt om ermee aan de slag te gaan binnen jouw organisatie. Vind je het interessant en wil je er meer over weten? Neem gerust contact met me op.

Reacties

Tiny zegt:

Heel duidelijk verhaal. Hier kan ik wat mee, én ook voor mijn klanten. Hartelijk dank. Tiny

Reageren

go2people zegt:

Hallo Tiny,
Bedankt voor je reactie. Leuk om te lezen dat je wat aan ’t artikel hebt!
Groet,
Pascal

Reageren

Laat een reactie achter