Hoe claim ik een domeinnaam?

Stel, je hebt net een website laten maken, of bent van plan om er zelf één op te zetten. Om de website vervolgens op het internet te krijgen, moet je deze plaatsen op een domeinnaam (url) naar wens. Maar hoe claim je zo’n domeinnaam voordat iemand anders deze al gebruikt? Dit en meer leg ik je uit in dit blog!

Wat is een domeinnaam?

Allereerst een uitleg van domeinnamen. Een domeinnaam (afgekort: domein) is simpel gezegd een adres op het internet. Het is een onderdeel van een url (een volledig webadres dat wordt gebruikt om een webpagina te bereiken). Een domeinnaam bestaat uit twee delen:

  • Het Top-level Domein (TLD): het gedeelte achter de laatste punt (bijvoorbeeld .nl). Dit wordt ook wel ‘extensie’ genoemd. 
  • De naam: het gedeelte voor de punt. Deze naam is zelf te bepalen en mag uit 2 tot 63 karakters bestaan.

Naast de domeinnaam kent de url het subdomein. De meest bekende is www. maar in principe mag je net als het domein zelf bepalen wat hier komt te staan.

Zodra je een domein registreert, word je hier eigenaar van. Op dit domein kan je je eigen website plaatsen, maar je kunt een domein ook voor andere doeleinden (soms in combinatie) gebruiken, waaronder het aanmaken van e-mailadressen. Je kunt een domein ook doorsturen naar een ander webadres of behouden voor later.

Je kunt ook meerdere domeinen registreren, denk aan verschillende varianten van je (bedrijfs-)naam zoals go2people.nl of go2people-websites.nl, en natuurlijk ook met verschillende extensies, zoals: go2people.com. Je zou heel goed zowel een .nl als een .com domein kunnen registreren, ook al is je website alleen maar in één taal beschikbaar. Mocht je later je website in meerdere talen willen aanbieden, dan hoef je niet bang te zijn dat de domeinnaam al bezet is. Een extra domein laat je natuurlijk niet ongebruikt draaien, je kan het beste dit domein doorsturen naar je hoofddomein (go2people.com → go2people.nl).

Met of zonder www?

Je registreert een domein en plaatst daarop je website. Laat je deze dan werken op een adres met of zonder www? Dat is een persoonlijke keuze. Het maakt zoekmachines als Google namelijk niet uit of je website draait op een adres met of zonder www-subdomein (1). Dit betekent niet dat je maar één van de twee opties gebruikt. Beide varianten zouden beschikbaar moeten zijn waarbij de één naar de ander doorverwijst.

Heb je eenmaal een website op een variant draaien, dan raad ik je aan om dit zo lekker te laten. Mocht je toch willen overstappen, dan is het verstandig om te zorgen dat de andere variant goed naar de hoofdvariant doorverwijst. Doorverwijzen kan met een zogeheten redirect, waarbij de permanente redirect (301) in dit geval het verstandigst is.

Hoe registreer je een domeinnaam?

Om eigenaar van een domein te worden, moet je het gewenste domein registreren. Voor .nl domeinen gebeurt dit bij SIDN, een centraal register voor alle .nl domeinen. Voor andere TLD’s kun je bij ICANN terecht.

Maar hoe registreer je een domeinnaam bij het centrale register? Om dit te kunnen doen,  moet je bij een (domein-)provider wezen. Zij hebben een registrar-licentie. Gelukkig maar, want daardoor kun jij met enkele stappen gemakkelijk een domein registreren (indien deze nog vrij beschikbaar is).

Enkele aanbieders zijn TransipHostnetStrato en YourHosting. De prijzen voor een domein kunnen per provider verschillen. Ook tref je verschillende kosten per Top-level Domein (TLD), waarbij een .com domein vaak duurder is dan een .nl domein.

Het domeinnaam dat ik wil is al in gebruik

Is een domein al in gebruik, maar niet in jouw bezit? Dan moet je op zoek naar een alternatief. Je kan kijken naar het adres met een ander TLD, maar ook naar varianten in de naam zelf. Is het domein dat je zou willen registreren al in het bezit van een ander, maar wordt het niet gebruikt? Dan zou je contact op kunnen nemen met de eigenaar. Indien deze informatie beschikbaar is, zou je deze kunnen opzoeken op SIDN (voor .nl domeinen, voor andere TLD’s kan je kijken bij ICANN). Let op: het overnemen van een domein kan behoorlijk in de kosten lopen!

Pas ook op met mensen of bedrijven die jou zomaar een domein aanbieden, bijvoorbeeld met een andere TLD. De verkoper beweert vaak dat het van belang is om de naam te claimen. Dit kan behoorlijk in de kosten lopen. Daarnaast weet je niet of de persoon in kwestie de rechtmatige eigenaar is.

Ik wil mijn domeinnaam verhuizen naar een andere provider

Heb je een domein overgenomen, of wil je deze verhuizen naar een andere provider? Dat kan. Om dit te kunnen doen heb je een zogeheten ‘autorisatiecode’ (ook wel een verhuistoken of verhuiscode) nodig. Het verkrijgen van deze verhuiscode verschilt per provider. Bij de één is deze vrij op te halen binnen het controlepaneel, bij de ander moet je deze opvragen via de mail. Soms zelfs door eerst je contract op te zeggen.

In principe werkt het verhuizen van een domein naar een andere provider hetzelfde als het registreren. Eenmaal het domein ingetoetst, zal worden gemeld dat het domein niet beschikbaar is, maar wel kan worden verhuisd.

Hostnet, domein is bezet

In het registratieproces zal dan worden gevraagd naar de bijbehorende autorisatiecode. Het verhuizen van een bestaand domein duurt wat langer dan het registreren van een nieuw domein. Dit komt doordat de autorisatiecode moet worden geverifieerd bij het centrale register. Bij andere Top-level Domeinen dan .nl kan het voorkomen dat er een extra stap moet worden genomen alvorens het domein echt wordt verhuisd. Deze stap omvat voornamelijk dat de geregistreerde eigenaar op het bij ICANN bekende e-mailadres een verificatie moet doen. 

Is het verhuizen eenmaal gelukt, dan is het proces afgerond. Een nieuwe autorisatiecode is aangemaakt en de oude kan niet meer worden gebruikt.

Ik wil een e-mailadres dat eindigt met het gekozen domein

Zoals in het hoofdstuk ‘Wat is een domein?’ omschreven, kun je e-mailadressen koppelen aan een domein. Dit kan op verschillende manieren. De meest voornaamste manier is via je (hosting-)provider. Hiervoor zal je in de meeste gevallen wel een e-mail- of webhostingpakket moeten afnemen. De kosten hiervoor verschillen per provider. Ook zal je goed moeten kijken naar het aantal e-mailadressen en de ruimte die daarbij beschikbaar wordt gesteld.

Een andere mogelijkheid is om je e-mailadressen te laten verlopen via een andere aanbieder zoals Google of Microsoft. In veel gevallen krijg je daar ook extra applicaties als een agenda en opslag bij (Google Drive en Microsoft OneDrive). Wil je een andere aanbieder dan je (hosting-)provider overwegen, maar weet je niet hoe je dit zou moeten regelen? Neem dan contact op met een expert.

De gebruikersnaam van een e-mailadres is vrij te kiezen. Bekende namen zijn:

  • info 
  • administratie
  • [naam] 

Bij nieuwsbrieven zie je ook weleens het e-mailadres: noreply@domeinnaam.nl voorbijkomen. Dit betekent niet dat mensen hier niet op kunnen reageren. Hiermee geef je slechts aan dat de reacties niet worden gelezen.

Je kunt een e-mailadres ook doorsturen (forwarding) naar een ander e-mailadres.

Tot slot bestaat er ook een catch-all e-mailadres. Een catch-all e-mailadres is een e-mailadres dat alle e-mails verzamelt die naar je domein zijn verzonden, maar niet kunnen worden gekoppeld aan een e-mailadres dat door jou is geregistreerd. Bijvoorbeeld: e-mailadressen die verkeerd zijn gespeld, worden gevangen door het catch-all account en doorgestuurd naar een gewenst e-mailadres. Deze optie staat niet standaard aan en moet je handmatig instellen.

Hoe beveilig ik mijn domeinnaam (slotje)

Het beveiligen (https://) van je domein is erg belangrijk. Niet alleen geeft het de bezoeker een gevoel van zekerheid. Alle informatie, bijvoorbeeld door middel van een contactformulier, wordt namelijk met een SSL certificaat op een versleutelde manier verstuurd. De informatie kan daardoor niet worden onderschept en uitgelezen. Ook zoekmachines als Google en browsers als Google Chrome, Firefox en Safari vinden dit erg belangrijk. Heb je geen beveiligd domein, dan zal dit duidelijk worden aangegeven:

Google Chrome, melding van een onveilige website

Het beveiligen van een domein, doe je middels een SSL certificaat. De meeste (hosting-)providers bieden dit aan. Aan het verkrijgen van een SSL certificaat zijn kosten verbonden. 

Sinds 12 april 2016 is het ook mogelijk om een gratis SSL certificaat te verkrijgen, Let’s Encrypt (2) is een non-profit certificaat autoriteit die wordt gesteund door vele grote organisaties als Facebook, Google (Chrome), Mozilla (bekend van Firefox) en Cisco. In dit geval gaat het om een particulier certificaat zonder persoonsgegevens (DV). Let op: Niet alle (hosting-)providers bieden certificaten van Let’s Encrypt (2).

SSL certificaten zijn onder te verdelen in drie types:

  1. Domeinvalidatie (DV)
  2. Organisatie validatie (OV)
  3. Uitgebreide validatie (EV)

In de meeste gevallen is een DV-certificaat genoeg, maar in sommige gevallen is het verstandig om het SSL certificaat een niveau hoger te tillen. Een OV-certificaat bevat naast de validatie van het domein ook de bedrijfsgegevens. Deze zijn niet prominent zichtbaar zoals bij een EV-certificaat, maar zijn wel door de bezoeker te controleren.

Voor banken en overheidsinstanties is het verstandiger een certificaat te installeren met een Uitgebreide validatie (EV). Bij dit type validatie worden de gegevens van de aanvrager uitgebreid gecontroleerd bij het open register, zoals de Kamer van Koophandel. De bedrijfsgegevens worden dan weergegeven in de details van het certificaat.

SSL certificaat, Uitgebreide validatie (EV)

Is een domeinnaam genoeg om een website te draaien?

Het antwoord is nee, een domein is niet genoeg om een website te draaien. Om bestanden zichtbaar te krijgen via een url heb je een hostingpakket nodig. In de meeste gevallen biedt de (domein-)provider ook hosting aan. Kijk voorafgaand van het registreren van je domein goed naar wat de provider in kwestie aanbiedt en wat de kosten zijn. 

Waarom zijn sommige providers zo goedkoop?

Dit kan meerdere redenen hebben, maar de voornaamste reden is dat deze providers een stukje ruimte bieden op een server. Je deelt dus de server met tientallen, soms wel honderden andere websites. Een mogelijk probleem waartoe dit kan leiden is een trage website.

Het is ook mogelijk om webruimte (hosting) ergens anders af te nemen dan waar je domein staat geregistreerd. In dit geval zal er een connectie moeten worden gelegd tussen het domein en de hosting. Dit gaat door middel van het Domain Name System (DNS). Simpel gezegd heeft elk apparaat met internet een eigen IP-adres (zoals computers en smartphones). Het IP-adres wordt gekoppeld aan het domein. Zodra een url wordt bezocht, wordt de bezoeker naar het geregistreerde IP-adres doorgestuurd. De server vangt de aanvraag op en stuurt de bezoeker door naar de juiste bestanden (de website).

Niet alleen providers bieden hosting aan, Go2People host het merendeel van de websites die wij bouwen op eigen servers. Klanten nemen hiervoor een Service Level Agreement (SLA) af. Hieronder valt niet alleen hosting, maar ook service zoals (WordPress) updates, het  oplossen van problemen en het beantwoorden van vragen. 

Heb je interesse of vragen? Neem dan contact met ons op.

Geen reacties

Laat een reactie achter