Duurzaamheid bij Go2People

Noem me gerust een idealist. Ik ging nogal ‘aan’ toen Koen Sluys van ImpactNow mij (overigens ongevraagd) een mailtje stuurde over ‘Duurzaamheid bij Go2People’. Want dit onderwerp gaat me aan het hart. 

Een voorbeeld: toen ik een jaar of tien was zat ik bij de WNF Rangers. Eens per jaar was er een actie voor een mooi project. Je mocht dan geld ophalen voor onder andere de schildpadden op Griekse stranden, de aankoop van vierkante meters regenwoud in de Amazone en tenslotte, dichter bij huis, de aanleg van natte natuur in ons eigen Nederland. Nu, 30 jaar later, als ik langs het natuurgebied de Millingerwaard rijd, ben ik er nog steeds trots op dat dat er ‘mede dankzij mij’ ligt. 🙂 

Kortom, het zal je niet verbazen dat ik op het aanbod van Koen ben ingegaan.

Is Go2People duurzaam?

Dat is een goede vraag. We maken websites en applicaties en om deze te laten draaien zijn weinig fysieke middelen nodig. We hebben dan ook vooral arbeid als inzet. En servers, die stroom verbruiken. Maar, daar had ik al gedacht. 

Komt Koen en zegt ‘ie: “Maar wacht eens: hoe zit dat met het energieverbruik van het kantoor zelf? Wat eten jullie? Hoeveel afval produceren jullie en is dit gescheiden?” – Het laatste gelukkig al wel! 

“En die medewerkers, hoe komen die eigenlijk naar kantoor toe? Reizen zij ook naar klanten toe? Om hoeveel reiskilometers gaat het dan?”

Oef. Wat we tenminste wel goed doen is het openbaar vervoer stimuleren. Alleen reiskosten met het OV worden vergoed. En we hebben een flink aantal Amsterdammers (en een enkele Zaandammer!) die op de fiets komen. 🙂

“Dan de volgende stap: hoe zit het met het verbruik van jullie leveranciers, wiens diensten jullie inkopen? Letten jullie daarop?”. Dan gaat het ineens over de hele keten. Dus we staan nog maar aan het begin.. 

Wat is duurzaam eigenlijk?

Want wat is duurzaamheid precies? Ik denk meteen aan het milieu. Maar duurzaamheid, gaat dat niet om meer? Zie bijvoorbeeld de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. 

Sustainable betekent letterlijk duurzaam – en dan gaat het dus ineens niet meer alleen om de planeet, maar ook om de mens.

Dat sluit ook mooi aan hoe wij het zien. Onze visie komt vooruit vanuit mensen mogelijkheden geven. Denk daarbij aan stagiaires opleiden, bijdragen met e-learnings aan opleidingen, websites maken voor goede doelen, etc. 

Doelen

Samen met Koen besluiten we om ons te focussen op doelstelling 13 van de Sustainable Development Goals: klimaatactie en de mensdoelen in het algemeen.

Wat we als eerste stap gaan doen is in kaart brengen waar onze klimaatbelasting ligt. Zodat we weten waar we vervolgens op kunnen verbeteren. Dan, als de gegevens binnen zijn, gaat Koen aan het rekenen en levert hij een zogenaamd milieudashboard op. Zo hebben we een duidelijk overzicht van waar we de meeste CO2 uitstoten en wat er nodig is om klimaatneutraal te worden. Want dat is tenslotte ons doel. 

Ooit fietste ik met een boom in het mandje van mijn fiets. Dat is niet alleen een grappig gezicht, maar ook 0 CO2-uitstoot vanaf de fiets en de boom neemt zelfs CO2 op. Dit vervoermiddel is dan dus klimaatpositief! 🙂  Daarna kwam ik op het mooie idee om een geranium in de achterbak te planten, maar dat is er nooit meer van gekomen – en de fiets was niet veel later verdwenen. Dat is ook Amsterdam, helaas. 

Direct in actie

Het gesprek met Koen motiveerde me om direct in actie te komen.

Één van de dingen die ik goed in het oog heb is het stroomverbruik van onze servers (zie uitleg onderaan dit blog¹). Op dit moment hebben we 17 servers draaien. Omdat de servers in een groot datacentrum staan, heb ik geen controle of er groene of grijze stroom gebruikt wordt. Helaas draaien ze nu nog op grijze stroom.

Met behulp van deze gegevens kan ik uitrekenen hoeveel energie onze servers verbruiken. Ruim geschat kom ik uit op een verbruik van 14.400 kWh per jaar. Als je terugkijkt naar de afgelopen jaren dan waren het er minder. Maar goed, ik ben ruim gaan zitten en heb die 14.400 kWh met zeven vermenigvuldigd.

Want oeps, met het schaamrood op de kaken moet ik bekennen: het bleek 7 jaar geleden dat ik dit voor het laatst had gecompenseerd. Mea culpa.

Maar er is goed nieuws: ik heb dit direct in orde gemaakt! 🙂  Met hulp van het Hivos en hun calculator. Alleen, ergens voelt het toch een beetje als aflaten kopen. Dus een actiepunt voor ons is om te kijken hoe dit beter kan.

Tenslotte 

We staan nog maar aan het begin van de hele inventarisatie, maar wel is ons doel helder: volledig klimaatneutraal zijn. Of misschien wel klimaatpositief?  De eerste stap is gezet: we zijn aan de slag! ls er meer nieuws is en het klimaatdashboard staat, dan zal ik dit zeker delen! Kortom: wordt vervolgd! 

¹ Uitleg over servers
Een server is eigenlijk niets anders dan een sterke computer. Je zou die thuis hebben kunnen staan, maar handiger is het om met meer garanties in een datacentrum te hosten. Die zijn beveiligd tegen stroomuitval, kleine natuurrampen en de apparatuur is gemaakt om continu te blijven draaien. In het datacenter staan servers in rekken, rekken in rijen, rijen op een verdieping, verdiepingen in een flatgebouw. Je begrijpt: het gaat om nogal grote hoeveelheden computers. 

Fysiek hebben we niet eens een hele server nodig. Onze server provider heeft daarom de server ingedeeld in virtuele servers, kleine stukjes machine, die afzonderlijk aan ons worden verhuurd.

Geen reacties

Laat een reactie achter