Duurzaam digitaal bureau: klaar voor de toekomst

Het klimaat verandert snel. Denk bijvoorbeeld aan de afgelopen jaren in Nederland met drogere zomers en warmere winters. Gelukkig vallen de gevolgen van klimaatverandering op dit moment nog relatief mee in ons land. Maar, dit zal niet zo blijven. Sterker nog: zonder extra maatregelen zal de wereld hier onomkeerbare gevolgen van ondervinden. 

Een temperatuurstijging van 4 °C ten opzichte van 1750 (het pre-industriële niveau) is dan waarschijnlijk, met voedseltekorten, uitsterven van diersoorten en extreme weersomstandigheden als gevolg (bron: IPCC 2014). Kortom: werk aan de winkel voor overheden, individuen en organisaties. Hier lees je wat wij als duurzaam digitaal bureau doen om klimaatverandering te beperken. ♻️

The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)

"Een temperatuurstijging van 4 °C ten opzichte van het pre-industriële niveau is dan een waarschijnlijk scenario, met alle gevolgen van dien."

The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) | 2014

Duurzaam digitaal bureau in woord en daad

Want wat doen wij dan precies op het gebied van duurzaamheid*? In september kon je lezen over het onderzoek wat Koen Sluys van ImpactNow voor ons heeft gedaan. Inmiddels heeft hij onze CO₂-uitstoot van 2019 in kaart gebracht. Graag presenteren we je bij deze de resultaten.

Waar bestaat onze CO₂-uitstoot uit?

Koen maakt onderscheid tussen vier soorten CO₂-uitstoot, onderverdeeld in: 

  • Directe uitstoot;
  • Indirecte uitstoot;
  • Downstream;
  • Upstream.


Dit vergt wat uitleg: 

  • Onder directe uitstoot vallen onze bedrijfsfaciliteiten;
  • Indirecte uitstoot betreft woon- en werkverkeer, zakelijk reizen, afval bij productcreatie, waterverbruik en ingekochte goederen en diensten;
  • Downstream is de indirecte uitstoot van de klant die het door ons gemaakte product gebruikt;
  • Upstream omvat de indirect geleverde elektrische, warmte en/of koeling. 

Al deze zaken tezamen vormen onze CO₂-voetafdruk. In afbeelding A zie je de totale omvang hiervan.

CO2 uitstoot | Duurzaam bedrijf | Go2People Websites

Afbeelding A: Onze totale CO₂-uitstoot en de CO₂-uitstoot per medewerker, uitgedrukt in fte.

Waar komt die CO₂-uitstoot vandaan?

Je vraagt je misschien af: ‘Waar komt die CO₂-uitstoot dan vandaan?’. Deze bronnen zijn inzichtelijk gemaakt in afbeelding B. Vooral onze servers zorgen voor veel uitstoot. Dat we deze servers gebruiken is iets waar we als duurzaam digitaal bureau niet onderuit kunnen. Deze hebben we namelijk nodig om onze producten te realiseren.

Wat we wél kunnen veranderen is wat voor stroom deze servers gebruiken. Vandaar dat we afgelopen week (medio april 2021) hebben besloten om over te stappen naar groene hosting. 🎊

Uitsplitsing CO2 uitstoot | Go2People Websites

Afbeelding B: Uitsplitsing CO₂-voetafdruk.

Het kantoor

Een kantoor in de Amsterdamse binnenstad heeft talloze voordelen, maar helaas is een kantoor ook een bron van uitstoot. In totaal zorgt ons kantoor momenteel voor 33% van onze totale CO₂-uitstoot. In afbeelding C is deze emissie verder gespecificeerd.

We zijn in overleg met onze verhuurder Stadsherstel Amsterdam of we dit niet duurzamer kunnen inregelen. Met groene energie van eigen bodem bijvoorbeeld. 

Verbruiksgegevens kantoor | Duurzaam bedrijf | Go2People Websites

Afbeelding C: Verbruiksgegevens kantoor Go2People aan de Nieuwe Herengracht.

Mobiliteit en leveranciers

Het hebben van een kantoor betekent ook dat onze medewerkers naar kantoor moeten reizen. In totaal reizen hebben we 113.300 km gereisd in 2019. Dit is exclusief de medewerkers uit Amsterdam, want zij komen gewoon op de fiets. De meeste van deze kilometers zijn gemaakt met de trein. In Nederland rijden de NS-treinen op groene stroom, dus de impact hiervan op de CO₂-uitstoot is gelukkig beperkt. 

Tijdens de huidige COVID-19 situatie is alles anders en werken wij vanzelfsprekend (hoofdzakelijk) vanuit huis

Daarnaast is het ook goed om te kijken naar onze leveranciers en waar zij vandaan komen. Zowel onze mobiliteitsgegevens als de informatie over de duurzaamheid van onze leveranciers vind je in afbeelding D.

Mobiliteit en leveranciers | Duurzaam bedrijf | Go2People Websites

Afbeelding D: Reiskilometers en duurzaamheid van leveranciers.

Compensatie en toekomstplanning: sleutelwoorden voor een duurzaam digitaal bureau

Met trots kunnen wij zeggen dat we sinds 2019 CO₂-neutraal zijn: al onze uitstoot is gecompenseerd. Daarom noemen we onszelf ook graag een duurzaam digitaal bureau. In afbeelding E vind je een overzicht van onze CO₂-compensatie- en reductieplannen. Het beste is natuurlijk om de uitstoot daadwerkelijk te verminderen. Daar gaan we dan ook concrete stappen in zetten. Voor onze servers (34% van onze totale CO₂-uitstoot) stappen we deze maand over op groene hosting bij Greenhost.

Om ons kantoorgebouw (33% van totale CO₂-uitstoot) te verduurzamen vragen we Stadsherstel om over te stappen naar groene stroom en gas. De producten die we inkopen (21% van de totale CO₂-uitstoot) willen we zoveel mogelijk lokaal en duurzaam inkopen. 

Op het gebied van mobiliteit (12% van totale CO₂-uitstoot) blijven we duurzaam vervoer stimuleren. Autokilometers worden niet vergoed, openbaar vervoer wel. En (gedeeltelijk) thuiswerken is here to stay

Met andere woorden: genoeg om de komende tijd mee aan de slag te gaan!

Compensatie CO2-uitstoot | Duurzaam bedrijf | Go2People Websites

Afbeelding E: Beoogde CO₂-reductie en compensatie.

Heb jij al een duurzaam bedrijf? Of werk je bij een groene onderneming?

Laat het ons weten in de comments! Hoe meer bedrijven zich inzetten voor duurzaamheid, des te beter we kunnen omgaan met klimaatverandering.

Up-to-date blijven van wat wij doen? Schrijf je dan onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief. 💌


* In dit blog ligt de nadruk op CO₂-uitstoot en de effecten hiervan op het milieu en klimaat. Andere aspecten van duurzaamheid, te lezen in de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, komen mogelijk in de toekomst aan bod. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om niks te missen.

Een website klaargestoomd voor de toekomst. Dat krijg je bij Go2People. 🌎

Geen reacties

Laat een reactie achter