Html is de taal waarin websites worden geschreven en html5 is de nieuwste versie hiervan. Technisch gesproken is html5 nog niet af, maar in ontwikkeling. Echter, bij nieuwe technologieën loopt de realiteit wel vaker vooruit op de afspraken.

Waarom html5?

Een aantal mooie voorbeelden van wat er met html5 kan, vind je op: digital.com en craftymind.com. Op de laatste kun je een bewegende video stukschieten en op de fragmenten speelt de film gewoon door! Studiohtml5rocks heeft onder andere een praktische toepassing die gebruik maakt van je locatie, en ook weer mooie filmeffecten met een dynamische glow. Zorg er wel voor dat je Chrome gebruikt of een andere vooruitlopende browser die deze html5-effecten aankan! En laat je verbazen.

Wat is er nieuw?

De bovenstaande voorproefjes geven absoluut een mooie indruk. Maar wat is er nu precies nieuw? Best veel eigenlijk. Bijvoorbeeld dat een browser gebruik kan maken van geolocatie oftewel je positie is nieuw. Gelukkig is goed geregeld hoe je gegevens worden doorgegeven en wordt op een heldere manier hier om je toestemming gevraagd. Verder is er drag-and-drop: je kunt elementen verslepen en zelfs bestanden naar je browser slepen om die daar direct te gebruiken, zie het voorbeeld op html5demos.com! Er is video. Video ken je natuurlijk allang maar daar was eigenlijk Flash voor nodig. Een plug-in die op de meeste computers wel is geinstalleerd, maar waar ook op de kwaliteit veel valt aan te merken: vandaar dat Apple Flash op zijn ipad heeft geboycot. (Hier is overigens wel een oplossing voor: Skyfire). Iets heel kleins maar voor ons programmeurs oh zo fijn: je kent ze vast wel, die velden van een online invulformulier die alvast in lichtgrijs handige tips geven over wat ze van je verwachten. Die worden voor ons veel makkelijker te maken (en voor klanten dus goedkoper). En er komt een veld voor getallen! Die je met een pijltje ernaast ook direct kunt ophogen als je dat wilt. Verder komen er door de internetpagina’s heen allerlei tags die informatie geven over de inhoud, zodat webapplicaties elkaar beter kunnen begrijpen.

Hoever zijn we?

Google Chrome, een browser die zichzelf onderhuids vernieuwd, ondersteunt het goed, en daar kun je ook de demo’s bekijken. Met Firefox en Internet Explorer ben je vooralsnog even aangewezen op experimentele bèta-versies. Beide hebben aangekondigd dat de nieuwste versie van hun browser (Firefox 4.0 en Internet Explorer 9) begin dit jaar uitkomen, dus het wachten is niet lang meer!

In de tussentijd is de filosofie van collega David Hund om niet te wachten op de toekomst. Hij kiest ervoor om websites te maken met html5-elementen, die door een stukje javascript toch ook te gebruiken zijn op oudere browsers. Bekijk een voorbeeld.

Het gevaar is dat niet iedereen zijn browser kan updaten, omdat hij niet weet hoe of omdat de computer niet snel genoeg is, en dat het toch een hele tijd duurt voor we alle beloften van html5 live kunnen zien.

Maar html5 zou ook de reden kunnen zijn dat mensen hun browsers snel upgraden. Wat denk jij?

Geen reacties

Laat een reactie achter