Verbeter de snelheid van je WordPress website in 5 stappen

De laadtijd van je website is essentieel. Wachten vinden we maar niks en dat is online zeker niet anders. Zodra het langer dan 4 seconden duurt (bron 1), voordat je website in beeld komt, is 40% van je bezoekers alweer gevlogen.

Daarbij is ook Google geen fan van trage websites. Reeds in 2010 bevestigde zij dat de laadtijd van je website invloed heeft op de positie in zoekresultaten (bron 2).

Je bent er dus bij gebaat dat deze zo kort mogelijk is.

Heb jij een website die gebouwd is in WordPress? En, wil je weten hoe je de laadtijd hiervan verbetert? In dit artikel geef ik je 5 tips die je direct kunt toepassen, zodat je website draait als een zonnetje.

Hoe test je de snelheid van jouw website?

Wellicht is het verstandig om eerst na te gaan of je mijn tips wel nodig hebt. Testen dus. Dit kun je doen door met een stopwatch in de hand je website te openen, maar dat geeft natuurlijk geen accuraat beeld. Gelukkig zijn er tegenwoordig online veel tools te vinden die je hierbij kunnen helpen. Ik maak zelf het liefst gebruik van Google Pagespeed en Pingdom Tools.

Google Pagespeed

Google Pagespeed toont niet direct de daadwerkelijke laadtijd, maar een prestatiecijfer op een schaal van 0 tot 100. Hierbij wordt ook het verschil tussen de laadtijd op mobiel en desktop weergegeven.

Daarnaast geeft Google Pagespeed ook tips voor het verbeteren van je website. Deze zijn gecategoriseerd op ‘belangrijk’ en ‘overwegen’.

Pingdom Tools

Met Pingdom Tools krijg je een gedetailleerde weergave van de resultaten. Zo zie je direct de daadwerkelijke laadtijd van je website, maar ook welke onderdelen meer of minder tijd nodig hebben om te laden.

Pingdom Website Speed Test

Houdt er rekening mee dat Pingdom Tools verschillende bestanden en afbeeldingen in het geheugen opslaat wanneer je voor de eerste keer je website test. De tests die je daarna uitvoert leveren daardoor vaak een snellere laadtijd op.

5 tips om de laadtijd te verbeteren

Niet tevreden? Geen nood, binnen (en buiten) WordPress zijn er verschillende manieren om de laadtijd van je website te verbeteren.

1. Breng je website onder bij een goede hostingpartij

Zo nu en dan besluiten onze klanten om de hosting bij een goedkopere hostingpartij onder te brengen. Geregeld komen zij op dat besluit ook weer terug.

De kosten voor hosting liggen bij ons vaak hoger dan bij de reguliere hostingbedrijven. Reden hiervoor is dat wij, net als veel andere webbureau’s, gebruik maken van eigen servers. Hierop draaien alleen de websites van onze klanten en daarin zit nou juist het verschil. Het grootste nadeel van een goedkope hostingpartij is dat je vaak met honderden andere websites op één server staat. Dat kan een negatief effect hebben op je laadtijd. Is je website dus erg traag, dan is het misschien wel tijd om te upgraden naar een beter webhostingpakket óf zelfs te verhuizen naar een andere hostingpartij.

2. Maak gebruik van een goed en snel thema in WordPress

Het thema dat je in WordPress gebruikt heeft directe invloed op de prestaties van jouw website. Er zijn veel goede, maar helaas ook slechte thema’s te vinden op het internet. In bestaande thema’s zitten vaak opties die je niet gebruikt en onnodig worden geladen. Een alternatief is om een thema op maat te laten ontwerpen en bouwen.

De uitwerking van het thema zelf heeft ook invloed op de algehele prestatie van de website. Een simpel thema met een beperkt aantal foto’s per pagina, functionaliteiten en scripts zal sneller laden dan een thema met veel afbeeldingen, opmaak en animaties.

Ben je op zoek naar een bestaand thema of thema-bouwer? Kijk bij een bestaand thema dan altijd naar de demo en de reacties van anderen. Bij een thema-bouwer doe je er verstandig aan om een blik te werpen op het portfolio en de referenties.

Reacties op een bestaand thema
Portfolio en referenties van Go2People

3. Installeer een caching plugin

Caching is een enigszins technisch verhaal. In de praktijk werkt het als volgt: wanneer ik voor de eerste keer een website bezoek, wordt deze in het tijdelijke geheugen van de server opgeslagen. Hierdoor hoeven niet alle onderdelen op de website steeds geladen te worden, wanneer ik een (nieuwe) pagina open.

WordPress bouwt bij iedere pagina bezoek het template opnieuw op. Zodoende dienen ook alle plugins opnieuw geladen te worden. Dit heeft invloed op de laadtijd. Zeker wanneer je gebruik maakt van een uitgebreid thema met veel plugins.

Er zijn verschillende WordPress caching plugins die ervoor zorgen dat de pagina’s op de server van de bezoeker tijdelijk worden opgeslagen. Hierdoor hoeft de volledige code van de website en de verbinding met de database niet te worden uitgevoerd. Het voordeel hiervan is dat de laadtijd per pagina wordt gehalveerd.

De meest bekende cache plugins zijn:

Zelf maak ik gebruik van W3 Total Cache, omdat deze uitgebreider is. Voor beide plugins heb je enige kennis nodig om het juist in te kunnen stellen.

4. Optimaliseer de afbeeldingen op je website

Een visuele website met afbeeldingen is een pré. Dit oogt prettig en uitnodigend. Daarbij verduidelijkt het vaak bepaalde onderwerpen en komt het de leesbaarheid ten goede.

Afbeeldingen laden neemt over het algemeen de meeste tijd in beslag. Voornamelijk omdat er vaak te grote afbeeldingen worden gebruikt, die de website naar een redelijk formaat moet schalen.

Daarom is het raadzaam om afbeeldingen eerst uit te snijden naar het formaat zoals je deze wilt weergeven op de website. Dit kan bijvoorbeeld in Photoshop. Overigens heeft WordPress tegenwoordig ook een ingebouwde functie om foto’s op tal van manieren te bewerken.

WordPress media bewerken

Door de afbeelding uit te snijden naar het juiste formaat ben je er nog niet. Met verschillende plugins zoals WP-smush.it kun je de afbeelding automatisch laten comprimeren. Hierdoor wordt de bestandsgrootte van de afbeelding zo klein mogelijk gemaakt, zonder aan kwaliteit in te boeten.

WP Smush.it

5. Deactiveer plugins die je niet gebruikt

Heb je veel (actieve) plugins geïnstalleerd op je website? Dan kan het geen kwaad om eens te kijken of er geen onnodige plugins tussen zitten. Deze vertragen de website namelijk enorm. Installeer en gebruik daarom alleen plugins die je daadwerkelijk nodig hebt.

De truc is om zo min mogelijk plugins op je WordPress website te laten draaien. Mocht je hier een aantal van verwijderen, dan zal je waarschijnlijk al enig verschil zien in de laadtijd van je website.

Conclusie

Met het doorvoeren van een aantal kleine wijzigingen kun je de laadtijd van je website drastisch verlagen. Daar heb je weinig tot geen technische kennis voor nodig. Ik zet de 5 punten uit dit artikel nogmaals voor je op een rijtje:

  1. Bespaar niet op hostingkosten en breng je website onder bij een goede partij
  2. Kies een goed en snel thema en check bij het kiezen hiervan altijd de demo en reacties van anderen
  3. Installeer een cachin plugin, zodat de onderdelen op je website niet steeds opnieuw geladen hoeven te worden
  4. Zorg dat de afbeelding op je website niet te zwaar zijn en bewerk deze voordat je ze plaatst
  5. Ga na of er plugins zijn geïnstalleerd die je niet gebruikt én deactiveer deze vervolgens

Een website die snel laadt is prettig voor je bezoekers en tevens een uitnodiging om langer te blijven. Loop je website eens na en besteed hier zo nu en dan aandacht aan.

Naast deze tips zijn er nog meer manieren om de laadtijd van je website te versnellen. Als je daar meer over wilt weten kun je mij een mailtje sturen (niels@go2people.nl).

Heb je zelf een goede tip of een aanvulling op dit artikel? Laat dan een reactie achter. Daar reageer ik weer graag op!

Bronnen:

  1. Akamai, “Akamai Reveals 2 Seconds as the New Threshold of Acceptability for eCommerce Web Page Response Times” [14-09-2009], http://www.akamai.com/html/about/press/releases/2009/press_091409.html
  2. Google, “Using site speed in web search ranking” [09-04-2010], http://googlewebmastercentral.blogspot.nl/2010/04/using-site-speed-in-web-search-ranking.html

Geen reacties

Laat een reactie achter