Django vs. WordPress

Allereerst is het goed om vast te stellen dat in dit blog gesproken wordt over op maat gemaakte websites als we WordPress en Django vergelijken. Websites op basis van een (koop)template vallen hier dus niet onder.

WordPress

Waar WordPress begon als systeem om een persoonlijk blog mee bij te houden, is het uitgegroeid tot een systeem waarin complete websites beheerd kunnen worden. Het is het meest gebruikte content management systeem (CMS), voornamelijk omdat het eenvoudig te beheren en te onderhouden is. Meer dan een derde van alle websites draait dan ook op WordPress, bijvoorbeeld de websites van bedrijven als CNN, Volkswagen en The New York Times.

Wat zo fijn is aan WordPress, is dat hierin al heel veel plug-ins klaarstaan. Plug-ins zijn functionaliteiten die gebruikt kunnen worden bij het verbeteren van websites. Je zou plug-ins van WordPress kunnen vergelijken met extra functionaliteiten in een auto. De auto rijdt in principe prima, maar dankzij ingebouwde navigatie, cruise control en stoelverwarming wordt de rij-ervaring een stuk fijner. Websites in WordPress werken op dezelfde manier. Ze werken prima, maar als je bijvoorbeeld je website SEO wilt optimaliseren kun je de plug-in Yoast SEO gebruiken. En als je e-commerce doeleinden hebt kun je de plug-in WooCommerce gebruiken.

Dat betekent echter niet dat er bij WordPress niets meer geprogrammeerd hoeft te worden. Op maat gemaakte websites hebben (vanwege niet-standaard functionaliteiten) maatwerk nodig. Omdat WordPress geschreven is in de programmeertaal PHP schrijven we dit maatwerk ook in deze programmeertaal. Voorbeelden van door ons op maat gemaakte WordPress-websites zijn die van Bridge2Food, Trombosestichting, Concreet Onderwijsproducten, Bovi2050 en Tijdlijn van Radar Groep.

Django

Naast WordPress maken we ook websites met Django. Django is het grootste in programmeertaal Python geschreven open source web framework. Een open source framework houdt in dat de gehele onderliggende code vrij inzichtelijk gemaakt wordt voor iedereen die dat wil. Waar WordPress dus plug-ins heeft die door de betreffende bedrijven zijn gemaakt, heeft Django stukjes code die door iedereen gemaakt worden zolang de website open source is. Je kunt er bij Django namelijk ook voor kiezen jouw website closed source te maken, zodat je code verborgen is voor anderen. 

Django-websites bevatten vaak een content management systeem (CMS). Een CMS stelt site-beheerders in staat om gemakkelijk content toe te voegen of te veranderen aan een website. Bij Go2People werkten we voorheen veelal met het CMS Mezzanine voor Django. Tegenwoordig ontwikkelen we onze websites echter doorgaans in combinatie met Wagtail CMS, omdat de ontwikkeling van dit CMS beter wordt ondersteund.

Waar in WordPress al een aantal plug-ins klaarstaat, moet je bij Django eerst het één en ander configureren en zelf html-pagina’s opzetten voordat de eerste versie van de website kan draaien. Dit kost meer tijd, maar biedt ook veel mogelijkheden. Voorbeelden van klanten voor wie wij websites in Django hebben gemaakt zijn de Finance tracker, vmbo-BWI en Veilig Practicum.

Overeenkomsten en verschillen

Nu we wat meer weten over Django en WordPress kunnen we kijken naar de overeenkomsten en verschillen. In beide gevallen kunnen websites volledig naar wens van de klant worden gemaakt. Dat is natuurlijk ook onze missie. Maar wat zijn de verschillen nou precies tussen de twee systemen? 

Websites en Apps

Eén van de verschillen is dat Django vaak wordt gebruikt om webapplicaties mee te maken en websites vaak in WordPress worden gemaakt. Het verschil is lastig te noemen tussen webapplicaties en websites, maar grof gezegd is er binnen een website vaak minder interactie tussen de gebruiker en de website dan bij een webapplicatie. De keuze valt bij het maken van een website snel op WordPress omdat het daar simpelweg erg geschikt voor is; het heeft standaard een krachtig CMS dat voor veel mensen gebruiksvriendelijk is. Het is makkelijk te onderhouden, uit te breiden en te beheren voor de klant. Je kunt daarom relatief sneller een website met WordPress neerzetten en onderhouden dan met Django. Django gebruiken we voor webapplicaties omdat je hierbinnen heel veel controle hebt over de structuur en werking van de app, iets wat minder mogelijk is binnen WordPress. Het zou in principe kunnen, maar dan werk je erg om WordPress heen, en dat is niet ideaal.

Bouwduur

Naast de bovengenoemde verschillen tussen Django en WordPress, zijn er nog andere verschillen. Het bouwen van een Django-website duurt meestal langer dan het bouwen van een WordPress-website. Gemiddeld duurt een WordPress-project zo’n tweeënhalve maand en een Django-project vijf maanden. Dat komt doordat Django vaak een complexer project is met veel custom-functionaliteit; er moet veel op maat gemaakt worden. Een voorbeeld van een maatwerk-project is een e-learning systeem. Deze kennen vaak een geheel eigen opbouw. 

Een ander verschil is dat Django beter is in het verwerken van veel data. Instagram, bijvoorbeeld, is een website met veel gebruikers en data. Instagram is dan ook geschreven in Django.

Wij maken webapplicaties vooral met Django en websites vooral met WordPress, maar dit is niet altijd het geval. Bij sommige projecten zijn applicaties gemaakt in WordPress en sommige websites zijn gemaakt in Django. Zoals net al gezegd, er is geen harde grens. Uiteindelijk bepaal je zelf of iets een webapplicatie of een website is.

Hoe maken wij de afweging?

De wens van de klant staat bij ons voorop. Om het beste product voor de klant te maken,  kiezen wij voor Django of WordPress. We bekijken allereerst hoe complex het project is. Dat heeft te maken met het type project. Vaak worden complexe projecten met Django gedaan. Tevens kijken we ook naar de lange termijn van het project. Wat zou er in de toekomst nog bij kunnen komen, en hoe complex is dat? Soms begint een project met een simpele website, maar weten we dat er op de lange termijn extra complexe functionaliteiten bijkomen. Ook dan kiezen we voor Django.

Overige factoren die worden meegenomen in de keuze zijn ontwikkeltijd en prijs. Een website op basis van WordPress is vaak goedkoper en sneller te ontwikkelen dan Django. Daarnaast is WordPress voor de klant makkelijker te onderhouden, uit te breiden en te beheren. Dit zijn echter bijkomende factoren. Allereerst wordt er dus altijd gekeken naar de complexiteit van het project. De ideeën die jij voor je website voor ogen hebt, bepalen dus of het Django of WordPress wordt! 

Geen reacties

Laat een reactie achter