Wat kan ik doen voor het klimaat?

Recyclen, minder vliegen, vaker de trein pakken en minder vlees eten. Voor veel mensen is dit klimaatvriendelijke gedrag inmiddels al een gewoonte geworden. Maar heb je wel eens nagedacht over het uitzetten van je camera tijdens een online vergadering om energie te besparen? Of het weggooien van je e-mails, zodat deze niet opgeslagen hoeven te blijven in giga datacentra? Niet alleen offline hebben we met onze moderne levensstijl een negatieve invloed op het klimaat en de CO₂-uitstoot. Ook ons leven online is onlosmakelijk verbonden met klimaatverandering, en die gevolgen nemen alleen maar toe met de groei van het internetgebruik. De vraag: “Wat kan ik doen voor het klimaat?” moet dan ook beantwoord worden met ons digitale gedrag in ons achterhoofd.

De samenhang tussen digitalisering en klimaat

Wat kan ik doen voor het klimaat? | Illustratie van wereldbol met Wifi in een zandloper | Go2People

Hoe hangt digitalisering samen met verslechtering van het klimaat? Tablets, smartphones en computers moeten allereerst natuurlijk geproduceerd worden. Daarvoor zijn bepaalde giftige grondstoffen als goud en tin nodig die heel moeilijk te verkrijgen zijn. Het delven hiervan gaat daarom gepaard met veel CO₂-uitstoot. Ruim 75% van de uitstoot van smartphones vindt dan ook plaats tijdens het productieproces (European Environmental Bureau (EEB), 2019).

Daarnaast is het gebruik van je telefoon en laptop vervuilend. Alles wat jij namelijk op internet bewaart, moet constant ergens gegenereerd en opgeslagen worden. Denk bijvoorbeeld aan foto’s op Facebook, je eigen website, filmpjes op YouTube, al je accounts en je documenten in Google Docs. Deze gegevens worden opgeslagen in enorme datacenters die constant, dag in dag uit, jouw gegevens ‘in de lucht’ houden met behulp van elektriciteit (CBS, 2020). Daarnaast is er veel water nodig om de datacenters af te koelen (CBS, 2018).

Het is dus belangrijk om apparatuur langer te gebruiken dan dat we nu doen en refurbished te kopen. Daarnaast is het zaak om het internet schoon te houden én bewuste keuzes te maken. Bewuste keuzes die je inmiddels ook in de offline wereld maakt. Want waar je de motor van je auto voor een openstaande brug uitzet, zou je ook het delen van je scherm uit kunnen zetten tijdens de dagelijkse Zoommeeting. 

“Gegevens worden opgeslagen in enorme datacenters die constant, dag in dag uit, jouw gegevens ‘in de lucht’ houden.”

Wat kan ik doen voor het klimaat? | GIF van Cloud | Go2People

“Wat kan ik doen voor het klimaat?” is makkelijker beantwoord dan je misschien denkt

Niet alleen als consument is het belangrijk om op deze digitale voetafdruk te letten, maar zeker ook als bedrijf. Kies je voor nieuwe apparatuur, of voor refurbished? Laat je de website op een groene server draaien? Welk webdesign kost het minste energie bij het laden van je website? En wat dacht je van het compenseren van de CO₂-uitstoot van je bedrijf? Van welke e-mailprovider maak je gebruik? En welke zoekmachine?

Als je zelf een bedrijf hebt zijn dit duurzame keuzes die je kunt maken, maar waarvan je misschien wel niet weet dat die keuze bestaat. Daarom delen we graag onze kennis met je! In de komende periode zullen we daarom verschillende blogartikelen wijden aan duurzaam ondernemen in de digitale wereld, want er valt nog heel veel te leren (ook door ons!). Dus als de vraag: “Wat kan ik doen voor het klimaat?” je bezighoudt, check dan regelmatig onze website

Wat kun je nu meteen doen voor het klimaat? 

  • Heb je een website? Bekijk dan hoeveel CO₂ deze uitstoot. Dit kun je doen op Website Carbon Calculator. Hier vind je ook alvast wat informatie over het design van een duurzame website.
  • Daarnaast raad ik je aan om je in te lezen in ethische digi-alternatieven op de website van Ethical. Zowel op het gebied van duurzaamheid als privacy en mensenrechten staan hier de beste alternatieven weergegeven voor e-mailservices, zoekmachines, webhosting en veel meer.
  • Verwijder dagelijks je spam, niet-relevante gelezen berichten en ongelezen berichten waar je niets mee wilt doen. Zo bespaar je CO₂-uitstoot.
  • Kijk kritisch naar de bestanden die je in de cloud bewaard. Heb je dat ene mapje uit 2013 nu echt nog nodig? En die oude video’s waar je nooit meer naar kijkt, kunnen die niet gewoon weg? Niet alleen fijn voor het klimaat, maar ook voor je hoofd. Opgeruimd staat netjes.
  • Lange call via Teams, Zoom of Google Meet? Schakel je camera uit als je niet aan het woord bent.

Wij ontwikkelen ook graag een digitale oplossing voor jouw organisatie – met oog voor de planeet.

Keertje koffie doen?

Geen reacties

Laat een reactie achter